Demonštrácie v Peru pokračujú aj po vyhlásení výnimočného stavu. Zahynulo už deväť ľudí

ta3 ČTK
15.12.2022 23:42

Demonštrácie proti prezidentke Dine Boluarteovej a jej vláde pokračujú v Peru aj vo štvrtok po nadobudnutí platnosti výnimočného stavu. Od nedele v súvislosti s protestmi zomrelo deväť ľudí. Zranených bolo za posledný týždeň vyše 200 policajtov, napísala agentúra EFE. V krajine pokračujú aj cestné blokády či snahy zastaviť prevádzku na letiskách.

Demonštrácie v Peru pokračujú aj po vyhlásení výnimočného stavu. Zahynulo už deväť ľudí
AP Photo/Hugo Curotto

Najsilnejšie sú aj naďalej protesty v južných regiónoch. Podľa miestnych médií jeden demonštrant vo štvrtok zomrel pri protestoch pri letisku v meste Ayacucho, čím sa počet obetí v súvislosti s protestmi zvýšil na deväť. Úrady zaznamenávajú desiatky cestných blokád a tiež pokusy o obsadenie letísk. V uliciach je tiež vidieť viac policajtov, ktorých rady posilnili príslušníci armády. To umožňuje výnimočný stav vyhlásený v stredu, ktorý dáva vláde právomoc taktiež pozastaviť slobodu zhromažďovania či voľného pohybu.

Od začiatku protestov v polovici minulého týždňa bolo zranených vyše 200 policajtov, z ktorých štyria vážne, uviedol minister vnútra César Cervantes. Zadržaných bolo podľa polície sedem desiatok osôb.

Demonštranti protestujú proti novej prezidentke Dine Boluarteovej, požadujú rozpustenie parlamentu a predčasné voľby. Boluarteová sa pred týždňom stala prvou peruánskou prezidentkou po tom, čo parlament odvolal vtedajšieho prezidenta Pedra Castilla. Ten sa tesne pred hlasovaním pokúsil parlament rozpustiť a krátko po zosadení z funkcie bol zadržaný. Čelí obvineniu zo sprisahania a vzbury. Demonštranti sa okrem iného snažia o jeho prepustenie z väzby. Castillo označil Boluarteovú vo odkaze z väzenia za uzurpátorku moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok