Trump nepriznal pôžičku od spoločnosti s väzbami na Severnú Kóreu v čase, keď bol prezidentom USA

TA3 ČTK
6.12.2022 16:04

Bývalý americký prezident Donald Trump verejne nepriznal pôžičku vo výške 19,8 milióna dolárov od spoločnosti s historickými väzbami na Severnú Kóreu v čase, keď bol v Bielom dome. Podľa časopisu Forbes to vyplýva z dokumentov, ktoré získala newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová. Pôžička od firmy Daewoo mala byť uvedená v Trumpových verejných finančných správach.

Donald Trump
TASR/AP

Daewoo bola jediná juhokórejská spoločnosť, ktorá mala v polovici 90. rokov povolené podnikať v Severnej Kórei. Forbes odhalil, že Trumpov vzťah s firmou je starý najmenej 25 rokov. V jednej chvíli Daewoo spolupracovalo s Trumpom na developerskom projekte newyorského mrakodrapu Trump World Tower.

Trump a spoločnosť Daewoo podľa časopisu pokračovali v spoločnom podnikaní, vrátane použitia Trumpovho mena na šiestich nehnuteľnostiach v Južnej Kórei v rokoch 1999 až 2007. Denník uvádza, že dlh vo výške takmer 20 miliárd dolárov "vyplýva z dohody, ktorú Trump uzavrel, aby sa s Daewoo podelil o časť svojich licenčných poplatkov".

Podľa dokumentov, ktoré Forbes preveril, dlh 19,8 milióna dolárov zostal v rokoch 2011 až 2016 rovnaký. Po piatich mesiacoch Trumpovho prezidentstva zostatok klesol na 4,3 milióna dolárov, ako vyplýva z dokumentov, ktoré ukazujú Trumpove financie k 30. júnu 2017. Čoskoro potom "bola spoločnosť Daewoo 5. júla 2017 vykúpená zo svojej pozície", uvádza sa v dokumentoch bez toho, aby bolo zverejnené, kto dlh uhradil.

Forbes uvádza, že hoci bola pôžička uvedená v interných dokumentoch Trump Organization, nebola zverejnená vo verejných finančných správach bývalého prezidenta. Podľa zákonov o zverejňovaní informácií bol Trump povinný predložiť tieto dokumenty federálnym úradníkom pri svojej prezidentskej kampani a potom, čo sa stal prezidentom. V roku 2016 Trumpov finančný riaditeľ Allen Weisselberg uviedol, že Trump zverejnil všetky dlhy týkajúce sa spoločností, v ktorých mal 100-percentný podiel.

Napriek zjavnej medzere vo zverejňovaní informácií Trump možno neporušil žiadne zákony, hoci existencia dlhu stále mohla predstavovať konflikt záujmov, uviedol denník The Guardian. V čase, keď bol Trump prezidentom, chválil sa svojimi vzťahmi so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. V roku 2018 vyhlásil, že sa do seba s Kimom "zamilovali" potom, čo si vymenili listy. Obaja vodcovia sa osobne stretli, ale vzájomné rokovania nakoniec skončili fiaskom.

V New Yorku sa teraz súd zaoberá prípadom podozrenia z finančného podvodu firmy The Trump Organization. Weisselberg v auguste povedal, že v daňovom priznaní zatajil dva milióny dolárov, ktoré dostal na firemných benefitoch. Weisselberg bol spoločne s firmou The Trump Organization obvinený z mnohoročného podvodu, ktorý spočíval vo vyplácaní extravagantných odmien mimo účtovnej knihy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok