Zabudnite na stres a zhon: Nakupovanie vianočných darčekov zlepšuje náladu

5.12.2022 16:00

Pre niekoho je vymýšľanie a zaobstarávanie darčekov pod stromček stresujúce. Najskôr musíte mať nápad, potom sa naháňať po obchodoch a všetko to stojí nemalé peniaze. V skutočnosti však má podľa vedcov nakupovanie darčekov pozitívny vplyv na psychiku. Prečo je to tak?

Zabudnite na stres a zhon: Nakupovanie vianočných darčekov zlepšuje náladu
Pexels

Vraj sa dá pri nakupovaní psychicky si oddýchnuť. Aspoň to tvrdia vedci, ktorí si ako predmet skúmania zobrali predvianočný ošiaľ zháňania darčekov.

Darca aj obdarovaný

Darovanie darčekov, a to nielen vianočných, má na psychiku pozitívny dopad. Tvrdia to vedci v štúdii Indickej univerzity, ktorá odhalila, že darca je rovnako šťastný ako obdarovaná osoba. Ľudský mozog je totiž nastavený odpradávna na systém odmeňovania, a v takom prípade je jedno, na ktorom konci rovnice sa nachádzate. Rituál dávania darčekov uvoľňuje oxytocín, čo je hormón šťastia. U obdarovaného je jasné, čo pocit radosti spôsobí. U darcu však ide o sledovanie prekvapenia, radosť či objatie.  

Zážitkové darčeky

Ak sa pozrieme na typy darčekov, výskum hovorí tiež jasne, Oveľa silnejšie emócie vyvolávajú zážitkové darčeky než hmotné vecné dary. S akoukoľvek činnosťou, či už je to adrenalínový šport, lístky do divadla alebo na koncert, máme totiž spojené asociácie a tie vyplávajú na povrch už pri obdarovaní.

Nepodceňujte obal

Vedci do tretice apelujú aj na balenie darčekov, ktoré by ste rovnako nemali podceňovať. Ak je vec pekne zabalená, podvedome vyvoláva pocit, že ste si dali záležať a rovnako vám záleží na osobe, ktorej prezent dávate.

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok