Terminály na LNG budú pre Nemecko drahšie, než sa čakalo. Zaplatí za nich o miliardy eur viac

ta3 ČTK
21.11.2022 16:13

Plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn budú pre Nemecko najmenej o 3,5 miliardy eur drahšie, než sa pôvodne predpokladalo. V tohtoročnom rozpočte sa počítalo s čiastkou 2,94 miliardy eur, teraz je ale potrebná suma 6,56 miliardy eur. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck k vyšším nákladom povedal, že projekt sa rozšíril a že jeho súčasťou sa stala aj infraštruktúra. Plávajúce terminály, ktorých si nemecká vláda prenajala päť, považuje Berlín za základ nezávislosti od plynu z Ruska.

Terminály na LNG budú pre Nemecko drahšie, než sa čakalo. Zaplatí za nich o miliardy eur viac
AP Photo/Michael Sohn

Nemecké ministerstvo hospodárstva k vyšším nákladom na terminály agentúre DPA oznámilo, že ich zvýšenie bolo nevyhnutné vzhľadom na dynamický vývoj situácie. O vyšších výdavkoch dnes hovoril aj Habeck, podľa ktorého je projekt teraz väčší, než sa pôvodne predpokladalo.

Na rast nákladov v nedeľu upozornil portál magazínu Der Spiegel. Ten poukázal na vyjadrenie ministerstva hospodárstva, že absolútnu prednosť mal prenájom plávajúcich terminálov, o ktoré je po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu mimoriadny záujem. Následne boli predpokladané výdavky podľa ministerstva spresnené okrem iného o náklady na prevádzku a na potrebnú infraštruktúru.

Der Spiegel však upozornil, že z podkladov pre rozpočtový výbor Spolkového snemu vyplýva, že dva terminály si bude musieť Nemecko prenajať na 15 rokov miesto na pôvodne zamýšľaných desať rokov. Magazín tiež uviedol, že ministerstvo si nechalo rozpočtovým výborom schváliť prenájom šiestich plávajúcich terminálov. Vláda zatiaľ oznámila prenájom piatich takýchto zariadení, šieste by mohlo byť v Hamburgu, ale či sa tak skutočne stane, nie je stále jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok