V Rovníkovej Guinei volia prezidenta, favorit je pri moci od roku 1979

TA3 ČTK
20.11.2022 09:40

V Rovníkovej Guinei sa v nedeľu konajú prezidentské a parlamentné voľby. O úrad hlavy štátu sa opäť uchádza Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, ktorý je najdlhšie vládnucim africkým prezidentom. Na čele bývalej španielskej kolónie, ktorá má podľa agentúry AFP jeden z najviac autoritárskych režimov na svete, stojí Obiang od roku 1979.

V Rovníkovej Guinei volia prezidenta, favorit je pri moci od roku 1979
Twitter/Citizen TV Kenya

Podľa agentúry AFP je prakticky isté, že osemdesiatročný prezident Obiang svoju funkciu obháji a získa ďalší sedemročný mandát. V posledných prezidentských voľbách získal 93,5 percenta hlasov. 

Kritikovia a organizácie na ochranu ľudských práv Obianga označujú za autoritárskeho vládcu, ktorý toleruje skorumpovanú vládu a tvrdo potláča akúkoľvek opozíciu.

Hoci ústavné referendum v roku 2011 obmedzilo mandát prezidenta na maximálne dve sedemročné obdobia, na súčasnú hlavu štátu sa tieto nové pravidlá spätne nevzťahujú. Viceprezidentom Rovníkovej Guiney je prezidentov syn Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Okrem prezidentských sa v nedeľu konajú aj parlamentné voľby. Teraz má Obiangova Demokratická strana Rovníkovej Guiney v Poslaneckej snemovni 99 kresiel zo sto, v senáte má všetkých 70 kresiel.

Spojené štáty a Európska únia vyzvali na usporiadanie slobodných a spravodlivých volieb a vyjadrili znepokojenie nad správami o obťažovaní a zastrašovaní členov opozície a aktivistov občianskej spoločnosti, uviedla agentúra Reuters. Rovníková Guinea tieto správy poprela a označila ich za zásah do volebného procesu.

Rovníková Guinea má zhruba 1,7 milióna obyvateľov. Nezávislosť od Španielska získala v roku 1968. Podľa AFP je hlavne vďaka ťažbe ropy a plynu treťou najbohatšou krajinou subsaharskej Afriky vzhľadom na HDP, bohatstvo sa ale sústredí v rukách niekoľkých málo rodín a väčšina obyvateľov krajiny žije pod hranicou chudoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok