ROZHOVOR: Ak by mi mali vziať slobodu a demokraciu, utečiem, hovorí Michael Szatmary

ta3/Adrián Potančok; Henrieta Mihalková
17.11.2022 12:00

Na demonštrácie počas Nežnej revolúcie chodil až dovtedy, kým nezvíťazila sloboda. Stand up komik, hudobník a depešák Michael Szatmary hovorí, že skúsenosť so socializmom poznačila aj jeho generáciu. Slobodne mysliace hlavy majú podľa neho až deti, ktoré sa narodili po roku 1989. Ako vnímal minulý režim, čo mu najviac utkvelo v pamäti z prvej návštevy Rakúska, a či bol svedkom bitky medzi depešákmi a metalistami prezradil v rozhovore pre ta3.

ROZHOVOR: Ak by mi mali vziať slobodu a demokraciu, utečiem, hovorí Michael Szatmary
Archív M. S.

Čím ťa ovplyvnila tvorba štvorice z Basildonu?

Ich muzika bola iná, temná, ale pri tom veľmi inšpiratívna a každá pieseň mala iné zvuky, nástroje a aj keď som nevedel ešte anglicky, spieval som s nimi. Hral na prakeri, bubnoval na posteli a na burzách hľadal ich kazety. Fascinovala ma genialita Martina Gorea. A fascinuje dodnes. Vďaka nim som sa stal hudobníkom. Mám rád aj iné kapely a interpretov, ale oni sú jediní, ktorých všetky albumy môžem počúvať celé a dokola.

Čiernu má najradšej dodnes

Obliekal si sa aj ty do čierneho, nosil si aj vlasy ako depešáci?

Jasné. A ak som nemal čierne, nútil som mamu, aby hocičo farbila. Netuším, čo používala a ani to nechcem vedieť, ale čierna musela byť. S účesom bol trocha problém. Mal som traumu z toho, že mi odstávajú uši. A tak som bol asi jediný depešák s dlhšími vlasmi. Ale cop, ktorý nosil Martin Gore som mal. Až keď mi dorástla hlava do uší, ostrihal som sa. A mimochodom, čiernu mám najradšej dodnes.

Medzi mladými v tých časoch vládla rivalita medzi depešákmi a metalistami. Bol si svedkom aj nejakej bitky či ostrej výmeny názorov?

Bola to slovná a vykrikujúca rivalita. V živote ma metalista neudrel. Ostré bitky sme zažívali od skínov.

Mal si plagáty Depeche Mode, prípadne iných kapiel aj polepené po stenách svojej izby?

Nemal. Ale, mali sme nad bytom práčovňu, ktorú už nikto nepoužíval. Tú sme s kamošmi vymaľovali a zriadili sme si tam skúšobňu. A nebolo miesta, kde by obrázok z časopisu Bravo nevisel.

Depeche Mode onedlho vydajú, hoci už len vo dvojici, svoj nový album a vyrazia na turné. Pôjdeš na niektorý z ich koncertov?

Bol som na každom koncerte Depeche Mode v Bratislave. Bol som aj v roku 1988 v Prahe a budem aj teraz.

Michael Szatmáry Archív M. S.
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok