FOTO: Životný míľnik alebo boj o prežitie? Študenti prehovorili o podmienkach na internátoch

ta3/Alžbeta Múcsková
22.11.2022 00:00

Zatiaľ čo sa niektorým podarí ubytovať v čistých a zrekonštruovaných zariadeniach, iných prekvapí rozbitý nábytok, plesne aj pokazené okná. Študenti si však odnášajú väčšinou z internátov pozitívne spomienky plné priateľstva a zábavy. Ako sa býva na slovenských internátoch? Študentov sme sa pýtali, v akých podmienkach žijú.

FOTO: Životný míľnik alebo boj o prežitie? Študenti prehovorili o podmienkach na internátoch
Archív/Sara Ponjan

Niektoré internáty prekvapili

Medzi študentskými ubytovňami na Slovensku sa však našli aj výnimky. Čisto bolo najmä v nových a zrekonštruovaných zariadeniach. Zavážila aj poriadkumilovnosť okolitých obyvateľov. "Miestami bolo zariadenie dosť zastarané, avšak, pokiaľ sa na bunke alebo na chodbe zišli slušne vychovaní ľudia, nebol problém udržiavať poriadok," vysvetlil Milan Š., ktorý od roku 2016 do roku 2020 býval v Átriových domkoch a na Internáte Ľudovíta Štúra v Bratislave. "Niekedy sa však stalo, že nás na spoločných toaletách čakalo nemilé prekvapenie," priznal.

"V každej bunke je to o dohode. Ak niektorí z bunky nie sú ochotní upratovať, toalety a sprcha zostávajú v zlom stave," povedala obyvateľka Manželských internátov v Bratislave Alžbeta Vojtušová, ktorá má skúsenosti aj so životom na Internáte Ľudovíta Štúra. 

Čistota a novota sú výhodami Študentského domova 5 Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. "Každý rok som mala izbu vo veľmi dobrom stave, nič nebolo poškodené, rozbité ani špinavé. Internát je zrekonštruovaný," uviedla jeho obyvateľka Viktória Raganová.

"Izba bola vo veľmi dobrom stave. Takmer všetko bolo nové. Iba tapety na stenách boli potrhané pre plagáty bývalých obyvateľov. Kúpeľne boli naopak pomerne staré, no napriek tomu neboli špinavé," popísala Veronika K. Od roku 2017 do roku 2022 bývala v Študentskom domove v Nitre.

"Átriové domky boli pomerne zastaralé, a to najmä vo vybavení. Na nových manželských internátoch, kde v súčasnosti bývam, je situácia lepšia, keďže je daný objekt po komplexnej rekonštrukcii," povedal pre ta3 Ján Šutý, ktorý žije na internátoch už od roku 2009. 

Čistota v izbách závisí najmä od jej obyvateľov. Po nasťahovaní a pred vysťahovaním bývajú na niektorých internátoch povinné kontroly stavu ubytovania, z ktorých sa spisujú dokumenty. "Pred odchodom sme si museli zavolať pracovníka, ktorý skontroloval, či je izba uprataná a či tam nič nechýba. Podpísal nám lístok a až potom sa bolo možné odsťahovať," vysvetlil Milan Š.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok