Lekári riskujú hnev pacientov, ultimáta situáciu neupokoja

ta3/Anka Žitná
16.11.2022 14:56

Hranica medzi bojom za oprávnené požiadavky a zahrávaním sa so životmi ľudí je veľmi tenká, varuje expert na marketing obe strany sporu o požiadavkách lekárov.

ttakto.jpg
TA3

"Ak je spoločenská nálada zlá, nie je to len o tom, že politici sú zlí. Rovnakým spôsobom na to vplývajú aj tí, čo rozhodujú o našom zdraví. Kto je príčetný, nemôže vnímať pozitívne, ak sú lekári denno- denne v médiách a opakujú „odídeme, odídeme, odídeme“," povedal v relácii Tak takto?! marketér Pavol Minár.

V čom má vláda pravdu?

"Od hádzania plášťov za Dzurindovej vlády, cez dohodu s vládou Ivety Radičovej ďalších desať rokov lekári neriešili, čo robil v zdravotníctve Smer. A nech ktokoľvek a akokoľvek nemá rád vládu, musí uznať, že v tomto má pravdu. Druhý argument je ten, že ísť do takéhoto ultimáta nie je strategicky úplne dobré. Videli sme, ako dopadlo Sulíkovo ultimátum vláde v lete. Ísť do hľadania riešenia s ultimátom nikdy nie je dobre. Na čo je ale dobré aj to, ak vláda bude používať argumenty typu "umrelo vám dieťa preto, že lekári nedostali päťsto eur". Je to dobré? Lekári si to asi neuvedomujú. Idú do nebezpečenstva, že im budú dávať zav inu úmrtia preto, že chceli viac peňazí," komentuje Pavol Minár.

Čo horšie sa môže stať lekárom ako to, že verejná mienka ich odsúdi? "Ak ľudia začnú vnímať, že lekári majú strašné požiadavky a nechcú ustúpiť, budú vinníkmi za to, čo sa deje s naším zdravím a našími životmi. A to si potom domyslime, čo sa môže stať, ak niekto usúdi, že prišiel o príbuzného preto, že ho neošetrili. Ťahať rokovania a diskusiu o oprávnených požiadavkách do roviny buď-alebo nikomu neprospieva," hovorí expert na marketing.

Dodáva, že hľadane riešení pre zdravotníkov nemá byť súboj o tom, kto vyhrá a kto prehrá. "Lebo ak prehrá jeden, prehrávame všetci," dodáva Minár.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok