ROZHOVOR: Česko je inšpiratívne, hovorí moderátorka Frantová. Aké gastro a turistické tipy odporúča?

ta3/Henrieta Mihalková
16.11.2022 15:46

Čo región, to krásne hrady, zámky a gastro zážitky. Na obrazovky Televízie ta3 prichádza od 29. novembra séria dokumentov Chutné Česko, ktorou bude divákov sprevádzať moderátorka Simona Frantová. Na to, aké tipy na výlety v Česku odporúča, a aké recepty si milovníčka varenia priniesla z pracovnej cesty, sme sa jej pýtali v rozhovore.

ROZHOVOR: Frantová
Archív S. F.

Simona Frantová v rozhovore hovorí:

  • ktoré miesta navštívili so štábom ta3,
  • ako vyzerala pracovná cesta a prečo odporúča pripraviť si plán,
  • aké tipy na výlety ukrýva Česko,
  • ktorý regionálny recept ju najviac oslovil,
  • či sa plánuje do Česka vrátiť aj súkromne.

Už deväť rokov pripravuješ reportáže zo sveta kultúry a prinášaš zaujímavé rozhovory s umelcami. Divákov ta3 budeš od 29. novembra sprevádzať sériou dokumentov Chutné Česko. Do ktorých končín nášho suseda ste sa s kamerou pozreli?

Chutné Česko bolo príjemným spestrením mojej doterajšej práce. Stretli sme sa vynikajúci tím kolegov – kameramani Tomáš Galambos, Ivan Popelár a strihač Peter Hudák, ktorí do dokumentov priniesli svoje nápady a kreativitu. Nakrúcať sme začali v Olomouckom kraji a pokračovali južnou a východnou Moravou, a nakoniec sme spoznali krásy južných Čiech. Videli sme romantické hrady a zámky, kultúrne pamiatky, historické monumenty, prírodné krásy, jaskyne, múzeá a tiež zaujímavé výstavy. Regióny Čiech a Moravy toho ponúkajú naozaj veľa, stačí si len vybrať.

S Moravou sa spája kvalitné víno a s Českou republikou všeobecne dobré pivo. Ako chutí česká gastronómia, čo zaujímavé ste mapovali?

Veľmi som sa potešila, keď som sa dozvedela, že súčasťou dokumentov bude aj česká gastronómia, pretože veľmi rada varím. Ako hovoríš, Česko je aj o kvalitnom víne a pive. Južné Čechy majú napríklad jeden z najväčších pivovarov, kde sme sa boli tiež pozrieť. V rámci regiónov sme mali možnosť zoznámiť sa so špecialitami a nahliadnuť do tajomstva českej kuchyne. Šéfkuchári priamo pred nami pripravovali rôzne tradičné recepty a ja som im pri tom pomáhala, alebo skôr zavadzala. Bola to veľmi milá skúsenosť. Verím, že inšpirujeme aj našich divákov.

Priniesla si si z Česka nejaký zaujímavý regionálny recept?

Priniesla som si ich niekoľko, pretože - čo región, to iný recept. Vyskúšala som si, ako sa robí špargľová panna cotta, ako sa pripravuje tatarák z olomouckých tvarôžkov. Klasický tatarák z mäsa alebo lososa poznám, ale o tomto som nikdy predtým ani len nepočula. Je to naozaj zaujímavá chuť, ale asi si na ňu treba aj zvyknúť. Najviac ma však inšpirovali frgále, u nás známe ako moravské koláče, aj keď to nie je úplne presný názov. Tento recept sa mi veľmi páčil a určite si nájdem čas vyskúšať ho aj doma. Neviem, či sa mi podarí tak dobre ako s pani kuchárkou, ale verím, že áno.

Moderátorka Simona Frantová Archív S. F.
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok