Iveta Radičová nebude kandidovať v predčasných voľbách

TA3, SITA, foto: ČTK
25.10.2011 10:10

Premiérka a podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová nebude kandidovať v marcových predčasných parlamentných voľbách. Dnes to oficiálne potvrdila na tlačovej besede po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS.

Iveta Radičová nebude kandidovať v predčasných voľbách

Z politiky Radičová však celkom neodchádza. Zostáva podpredsedníčkou SDKÚ-DS do straníckeho kongresu, ktorý sa musí konať do šiestich mesiacov od parlamentných volieb.

Prezídium SDKÚ-DS dalo možnosť prihlásiť sa záujemcom do primárnych volieb na lídra strany, ktorý modrých povedie do marcových volieb. Ak sa nikto neprihlási, podľa stanov SDKÚ-DS sa predseda stáva automaticky volebným lídrom. Po voľbách líder rokuje o možnom zostavení vlády. Rozhodnutie Radičovej, ktorá viedla modrých do parlamentných volieb v roku 2010, bude zrejme znamenať, že Mikuláš Dzurinda ako predseda strany nebude mať protikandidáta na pozíciu lídra v marcových voľbách.

Podľa stanov SDKÚ-DS o funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR sa môže uchádzať iba člen SDKÚ-DS. Návrh na kandidatúru v primárnych voľbách na funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do NR SR môžu podať Prezídium SDKÚ-DS, predsedníctvo regionálneho zväzu alebo najmenej 300 členov SDKÚ-DS, ktorí písomne požiadajú, aby sa občan spĺňajúci zákonom stanovené podmienky uchádzal o kandidatúru.

Tlačová beseda SDKÚ-DS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok