Slovensko odstúpi od projektu pomoci Maroku. Nebude spolupracovať pri riadení migrácie

ta3/TASR
9.11.2022 12:49

Slovensko odstúpi od predpokladanej spolupráce s Marokom a participácii na príspevku krajín V4 a Nemecka na projekt pomoci Maroku pri riadení migrácie. Vláda v stredu rozhodla o zrušení uznesenia, ktorým vo februári 2020 schválil kabinet alokáciu zo strany Slovenska.

Slovensko odstúpi od projektu pomoci Maroku. Nebude spolupracovať pri riadení migrácie
TASR - Vladimír Miček (ilu)

"Vývoj zahraničných vzťahov mimo vplyvu Slovenskej republiky spôsobil, že príprava projektu sa preukázala ako neúspešná," vysvetľuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí  SR. Poukazuje pritom na vznik diplomatického sporu medzi Nemeckom a Marokom, zabraňujúcemu realizácii vízie. "Česká republika a Poľsko následne od projektu odstúpili v júli 2022," dodáva rezort diplomacie.

Alokované prostriedky na príspevok majú byť podľa návrhu MZVEZ použité po novom na aktivity v rámci rozvojovej spolupráce. "Účelom ich použitia bude najmä podpora Ukrajiny v súvislosti s vojenskou agresiou Ruskej federácie na jej území, a to formou humanitárnej pomoci,“ dodáva rezort

Na spoločný príspevok krajín V4 a Nemecka na projekt Maroku pri riadení migrácie bolo v roku 2021 v rozpočte MZV vyčlenených  1,88 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok