Zeman v televíznej debate: Kniežatá zdegenerovali

TA3, TASR, SITA, idnes.cz
19.1.2013 18:03

Kandidáti na českého prezidenta Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg sa stretli v piatok večer v druhej televíznej debate. Aj keď sa niesla väčšinou v odľahčenom tóne, Zeman v nej razantne zaútočil na svojho politického rivala.

Zeman v televíznej debate: Kniežatá zdegenerovali
ČTK

"Kniežatá mali právo prvej noci a vďaka tomu zdegenerovali, pretože svoje nevoľníčky nemuseli znásilňovať, vydávať na to energiu. Zatiaľ čo my zemania sme si právo, nielen v sexuálnej oblasti, museli vždy ťažko vybojovať, a preto sme nezdegenerovali," povedal Zeman.

Týmito slovami vysvetľoval v debate televízie Prima Family rozdiel medzi kniežatami a zemanmi, teda nižšími vidieckymi šľachticmi. "Mňa to celkom pobavilo," reagoval Schwarzenberg. "Pripomenulo mi to roky 47, 48, keď nám neustále hovorili, že samozrejme pochádzam zo zdegenerovanej rodiny. Stále nám to vtĺkali do hlavy. Teraz to počujem zase. Som naspäť v roku 1947, 1948, úplne som omladol."

Reč prišla aj na štvrtkové Schwarzenbergovo vyjadrenie k Benešovým dekrétom, keď tvrdil, že už dávno neplatia. Teraz svoje slová korigoval. "Vyjadril som sa nepresne, chcel som povedať, že stratili účinnosť," uviedol. Zeman kontroval odznakom českej vlajky na klope. "Vzal som si ju, pretože pán minister vo štvrtok označil Eduarda Beneša za vojnového zločinca, ktorý patrí pred haagsky tribunál," povedal.

Schwarzenberg vysvetľoval, že Beneša neoznačil za vojnového zločinca - "iba som povedal, a to je pravda, že za obdobné činy sa dnes bývalí politici či generáli dostávajú pred medzinárodný trestný súd." "Ten, kto označí jedného z prezidentov Československa za vojnového zločinca, hovorí ako sudeťák a nie ako prezident," konštatoval Zeman. V diskusii taktiež Zeman opäť poukázal na to, že otec Schwarzenbergovej manželky bol aktívny nacista. "Niekto má problémy so svokrou, ja som ich mal so svokrom," reagoval súčasný český vicepremiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok