Gröhling, Vašečka a Baška o útoku v Novákoch: SBS pri vstupoch do škôl by nič nevyriešila

ta3/Dominik Pálka
3.11.2022 21:04

Študent strednej školy v Novákoch útočil sekerou na svojich spolužiakov. Čo sa ešte musí stať, aby sa kompetentní začali zaoberať bezpečnosťou na školách? V relácii Téma dňa sme sa opýtali predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku (Smer-SD), exministra školstva Branislava Gröhlinga a predsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež Richarda Vašečku (OĽaNO, KÚ).

Gröhling, Vašečka a Baška o útoku v Novákoch: SBS pri vstupoch do škôl by nič nevyriešila
TASR/Alexandra Moštková

Spolužiačke zaťal sekeru do čela, zranil aj chlapca. Páchateľ ušiel, no policajti ho zadržali. Prípadom sa pre jeho závažnosť zaoberá NAKA. Maloletý chlapec bol odhodlaný zabiť. 

Napodobil tak svojho rovesníka z Mníška nad Hnilcom, alebo toho, ktorý v Kolárove udrel iného chlapca kovovou tyčou. Mnohým sa vynorila v mysliach tvár učiteľa Jaroslava Budza, ktorého zabil pri podobnom incidente na škole vrah vo Vrútkach. 

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (Smer-SD) potvrdil, že dvaja žiaci boli ošetrení a sú mimo ohrozenia života. "V posledných dvoch rokov je hektická doba. V spoločnosti to posledné mesiace naozaj vrie, aj to mohlo mať dopad," povedal Baška.

Výučba bude pokračovať

Výučba na škole v Novákoch bude pokračovať, potvrdil to trenčiansky župan. "Žiaci potrebujú nabehnúť na zaužívanú rutinu. Konzultovali sme to s odborníkmi," dodal. 

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež Richard Vašečka (OĽaNO, KÚ) uviedol, že každá škola má svoje predpisy, ale žiadna nedovoľuje do školy žiakom nosiť zbrane. 

"Na školách sú dozory, pri príchode žiakov do školy by ich v prípade podozrenia mohli zastaviť. Ak majú dozor, tak ho majú na celom poschodí. Je jasné, že pri počte učiteľov a počte tried nie je možné, aby bol dozor v každej triede počas celej prestávky," povedal Vašečka. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok