Krčméry o chorobách migrantov v Kútoch: Niektorí majú ťažké zápaly pľúc z kempovania

ta3/Ladislav Žigo, MŠ
3.11.2022 15:08

Profesor Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety pomáha bezpečnostným zložkám v stanovom mestečku v Kútoch. Pre ta3 porozprával o tom, s akými chorobami migranti prichádzajú a ako sa na Slovensku cítia.

Takmer všetci Sýrčania, ktorí prichádzajú, majú podľa Krčméryho infekcie dýchacích ciest. "Ide aj o ťažké zápaly pľúc, ktoré sú signálom toho, že títo ľudia sú v prírode niekoľko dní," priblížil.

Ide podľa neho o tzv. "camping pneumonia", teda zápal pľúc z kempovania. "Je iné, keď idete na stanovačku na týždeň do Nízkych Tatier a iné je, keď kempujete takto na jeseň," vysvetlil profesor. Tieto zápaly sa môžu rýchlo skomplikovať.

Došlo však len k jednému prípadu, kedy museli niektorého z migrantov poslať do nemocnice. "Išlo o chlapca, ktorý stúpil na nášľapnú mínu a mal ešte aktívnu ranu," uviedol Krčméry. Lekári na pohotovosti v skalickej nemocnici konali rýchlo a bez zbytočných prieťahov.

Krčméry sa utečencov taktiež pýtal na to, kde sa cítili najlepšie. "Povedali, že v Česku ich zbili a poslali za hranice, v Maďarsku tiež, ale Slováci sú úplne iní. Mal som dobrý pocit, že žijem v krajine, ktorá sa hlási k európskym hodnotám, ktorá týchto ľudí nevyháňa, nenadáva im a nebije ich. Naopak, snaží sa povedať, že sú to naši bratia a sestry," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok