VIDEO: Protesty v Iráne sprevádza brutalita. Polícia bila muža obuškami, jeden ho prešiel motorkou

ta3 čtk
2.11.2022 17:37

Iránska polícia začala vyšetrovať okolnosti, za ktorých bolo natočené video zachytávajúce brutálny zásah proti účastníkovi demonštrácií. Dvojminútový záznam vytvorený 22. októbra sa objavil v utorok na sociálnych sieťach.

VIDEO: Protesty v Iráne sprevádza brutalita. Polícia bila muža obuškami, jeden ho prešiel motorkou
TASR/AP

K mužovi ležiacemu na zemi prišlo na motocykloch niekoľko členov poriadkovej polície, bili ho obuškami a jeden ho prešiel. Autenticitu záberov nie je možné nezávisle overiť, upozornila agentúra Reuters.

"Toto šokujúce video je ďalšia hrozná pripomienka toho, že krutosť iránskych bezpečnostných síl nemá hraníc," uviedla k tomu organizácia Amnesty International.

Iránci v uliciach protestujú od septembra, kedy v policajnej väzbe zomrela Mahsá Amíníová, zatknutá kvôli zle nasadenému hidžábu.

Velenie iránskej polície vo vyhlásení oznámilo, že sa začalo vyšetrovanie incidentu, aby sa určil presný čas a miesto incidentu aj totožnosť zasahujúcich policajtov. "Polícia v žiadnom prípade netoleruje násilie a nesprávne správanie a tí, ktorí to porušujú, budú podľa pravidiel potrestaní," uvádza vyhlásenie.

Podľa odhadov pri protestoch zahynuli desiatky ľudí vrátane policajtov. Irán oficiálnu bilanciu mŕtvych nezverejnil. Mnoho ľudí bolo zatknutých a tento týždeň majú so zadržanými začať prvé súdne procesy.

V stredu sa má konať neformálne rokovanie Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Iráne. Teherán s tým nesúhlasí, protesty podľa neho organizujú USA, Izrael a ďalší nepriatelia Iránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok