ONLINE: Nezvestných sú na Ukrajine tisíce. Rusko využíva moderné technológie na šírenie teroru, tvrdí Zelenská

ta3 tasr čtk čt24
2.11.2022 06:32

Na zhruba 7000 odhaduje ukrajinská vláda počet nezvestných vo vojne proti Rusku, informuje agentúra DPA. Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská obvinila Rusko, že využíva moderné technológie na šírenie teroru. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:48 Podľa ukrajinskej armády stratilo Rusko od 24. februára na Ukrajine viac ako 1402 dôstojníkov. Vyšší dôstojníci tvoria 26 % z celkového počtu, informovali ukrajinské ozbrojené sily v stredu s odkazom na otvorené spravodajské zdroje. Tento počet zahŕňa dvoch generálporučíkov, osem generálmajorov, 44 plukovníkov, 98 podplukovníkov, 193 majorov, 279 kapitánov, 471 starších poručíkov a 235 poručíkov, uviedla ukrajinská armáda.

23:15 Bezpečnostná rada OSN odmietla v stredu drvivou väčšinou hlasov vyhovieť žiadosti Ruska o vytvorenie komisie, ktorá by vyšetrila nepodložené tvrdenia Moskvy o tom, že Kyjev a Spojené štáty vykonávajú na Ukrajine "vojensko-biologické aktivity".

22:36 Lídri arabských krajín sa v stredu vyhli tomu, aby sa postavili na niektorú zo strán bojujúcich vo vojne na Ukrajine. Namiesto toho vyzývali na záver summitu Ligy arabských štátov (LAŠ) v Alžírsku na politické riešenie tohto konfliktu. Informuje o tom agentúra DPA.

22:19 Bývalý ruský prezident a úradujúci podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev požaduje opätovné zavedenie trestu smrti. Tvrdia, že v Rusku začali operovať "žltomodrí" sabotéri, ktorí sa stavajú proti ruskej štátnej politike voči Ukrajine a vykonávajú teroristické útoky. Medvedev povedal, že počas druhej svetovej vojny existovala iba jedna veta "pre takých úbožiakov - poprava na mieste, bez súdu". Informoval o tom ukrajinský web The Kyiv Independent.

22:18 Ukrajinská polícia údajne objavila 34 mučiarní a väzníc zriadených v oblastiach, ktoré svojho času okupovali ruskí vojaci. Predmetné zariadenia sa našli na území Sumskej, Kyjevskej, Černihivskej, Charkovskej, Doneckej a Chersonskej oblasti. Informuje o tom v stredu ukrajinský spravodajský internetový portál Hromadske, z ktorého správ cituje denník The Guardian.

22:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za jeho "aktívnu úlohu" pri záchrane prelomovej dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

22:16 Ruská vojenská invázia na Ukrajinu vyhnala z domovov zhruba 14 miliónov Ukrajincov, pričom ide o "najrýchlejšie a najrozsiahlejšie vysídľovanie" za uplynulé desaťročia, upozornil v stredu vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

21:51 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba poďakoval svojmu španielskemu náprotivkovi Josému Manuelovi Albaresovi za to, že Kyjev dostal od Madridu štyri systémy protivzdušnej obrany Hawk, batériu protivzdušnej obrany Aspide, protitankové strely, delá a muníciu.

21:32 Na zhruba 7000 odhaduje ukrajinská vláda počet nezvestných vo vojne proti Rusku, informuje DPA. Určenie presného počtu je však v dôsledku prebiehajúcich bojov nemožné, uviedla v stredu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

21:22 Ruská ekonomika v septembri klesla medziročne o päť percent. To je o niečo horší výkon, než v predchádzajúcom mesiaci, keď sa hrubý domáci produkt znížil o štyri percentá. Uviedlo to ruské ministerstvo hospodárstva. V treťom štvrťroku potom ekonomika podľa ministerstva klesla medziročne o 4,4 percenta.

21:00 Rozhodnutie napadnúť Ukrajinu oslabilo ruského prezidenta Vladimira Putina, ale zmena pri kormidle moci v Rusku je v dohľadnej dobe nepravdepodobná kvôli autokratickej povahe politického systému, uviedol podľa agentúry Reuters západný predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby sa mohol vyjadrovať slobodne.

18:57 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská obvinila Rusko, že využíva moderné technológie na šírenie teroru. "Ruskí teroristi si vybrali nový cieľ pre svoje útoky - našu energetickú infraštruktúru. Útočia na naše elektrárne," povedala manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok večer na výročnej konferencii Web Summit v portugalskom Lisabone, na ktorej sa zúčastnila osobne.

18:01 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredajšom vyhlásení zopakovalo svoj záväzok čo sa týka zabránenia atómovej vojne a zdôraznilo, že Moskva považuje zamedzenie vzniku konfliktu s použitím jadrových zbraní za najvyššiu prioritu. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

18:01 Švajčiarsko zaviedlo sankcie voči iránskej leteckej spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom bezpilotných lietadiel a trom príslušníkom armády. Tento krok súvisí s predajom iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva v ofenzíve na Ukrajine.

17:55 "Aké poučenie by si mali západní vodcovia vziať z obilnej 'osmanskej diplomacie'? 'Vydierač' ruského pôvodu je v slabšom postavení voči tým, ktorí sú silnejší a dokážu jasne vyjadriť svoj postoj. Spôsob, ako 'spacifikovať' agresora, spočíva v rozumnej demonštrácii sily," napísal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

17:20 Najintenzívnejšie boje sa odohrávajú v Bachmute a pri Soledare, kde ukrajinskí obrancovia denne odrážajú desiatky ruských útokov, uviedla v ukrajinskej televízii námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová.

16:44 Putin na úvod dnešnej porady s najbližšími spolupracovníkmi z bezpečnostnej rady vyhlásil, že Rusko je aj v prípade, že by vystúpilo z dohody umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia, pripravené dodať do najchudobnejších krajín sveta "celý objem obilia, aký bol dodaný z územie Ukrajiny". Uviedol tiež, že Rusko nebude brániť vývozu ukrajinského obilia do Turecka.

15:34 Spojené štáty majú informácie naznačujúce, že Severná Kórea tajne Rusku dodáva značné množstvo delostreleckých granátov, aby mu pomohla vo vojne na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to povedal bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Podľa agentúry vyhlásil, že KĽDR sa dodávky zbraní Rusku snaží utajiť tým, že ich posiela cez severnú Afriku a Blízky východ.

15:28 Podľa článku CNN, ktorý sa odvoláva na amerických predstaviteľov, konfrontoval šéf polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom vojny na Ukrajine. Prigožin mal kritizovať vojenské velenie a volať po "agresívnejšom prístupe" ruských síl. Prigožin, ktorý nie je súčasťou ruskej vlády, chce vraj posilniť svoj vplyv. Hovorca Kremľa informáciu z článku dementoval.

14:51 The Kyiv Independent informuje, že Európska únia a ďalší západní spojenci vrátane USA, Japonska a Británie poskytnú 25,5 milióna eur na pokrytie naliehavých energetických potrieb Ukrajiny, uviedlo ministerstvo energetiky.

14:05 Rusko si predvolá britskú veľvyslankyňu v Moskve v súvislosti s údajným zapojením britských špecialistov do útoku ukrajinských dronov na ruskú Čiernomorskú flotilu na polostrove Krym. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. "Táto akcia bola vykonaná pod vedením britských špecialistov. V tejto súvislosti si ruské ministerstvo zahraničných vecí čoskoro predvolá britskú veľvyslankyňu," uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová k rozsiahlym útokom dronov na ruské plavidlá v prístave Sevastopoľ na polostrove Krym, ktorý anektovalo v roku 2014.. Británia už toto obvinenie poprela ako nepravdivé. Britskou veľvyslankyňou v Moskve je Deborah Bronnertová, píše Reuters.

12:35 Ruskí vojenskí velitelia v októbri preberali možnosť použitia taktickej jadrovej zbrane na Ukrajine, napísal denník The New York Times s odkazom na niekoľko predstaviteľov z administratívy prezidenta Joea Bidena. Správa podľa zdrojov NYT administratívu znepokojila, pretože ukázala, ako veľmi sú ruskí generáli frustrovaní zo zlyhania na Ukrajine. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby odmietol detaily správy komentovať a zdôraznil, že Washington situáciu monitoruje a nevidí náznaky, že by sa Rusko chystalo jadrovú zbraň skutočne použiť.

11:56 Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares pricestoval v stredu na Ukrajinu a odovzdal Ukrajine 30 sanitiek. Informuje podľa správy americkej spravodajskej televízie CNN.Šéf španielskej diplomacie Albares do Kyjeva pricestoval vlakom z poľského pohraničného mesta Przemyšl. Jeho návšteva v ukrajinskom hlavnom meste sa dovtedy utajovala. Darované sanitky majú špeciálnu výbavu pre starostlivosť o tehotné ženy, uviedol televízii CNN tlačový úrad španielskeho ministerstva zahraničných vecí. Albares navštívi miesta zasiahnuté nedávnymi ruskými raketovými útokmi a uctí si Ukrajincov, ktorí zomreli vo vojne, dodal španielsky tlačový úrad. Očakáva sa, že sa stretne aj s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a premiérom Denysom Šmyhalom.

11:55 Rusko sa vráti k účasti na istanbulskej dohode, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov, avizovalo podľa štátnej agentúry TASS ministerstvo obrany. Informáciu potvrdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Moskva tvrdí, že od Ukrajiny dostala záruky, že Kyjev nepoužije plavebný koridor na bojové operácie.

11:28 Nexta na svojom twitterovom profile informuje o tom, že ruské granáty zasiahli nemocnicu v Toretsku v Doneckej oblasti.

11:07 Podľa štatistiky ukrajinskej armády prišli Rusi za uplynulý deň o osem stoviek mužov, šestnásť tankov, 24 obrnencov, tri delostrelecké systémy, štyri raketomety či jeden systém protivzdušnej obrany. Najťažšie straty majú okupanti pri Avdijivke a Lymane.

10:38 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila tri rakety Kh-59 s plochou dráhou letu, ktoré vystrelilo lietadlo Su-30 a ktoré smerovali na Odesskú oblasť, informoval hovorca tamojšej vojenskej správy Serhij Bratčuk.

9:56 Ukrajinské sily naopak vedú protiofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, kde podľa velenia ukrajinskej armády proruská správa pokračuje s núteným presunom obyvateľov. "Konkrétne z obce Velyka Lepetycha okupanti vyvážajú ľudí autobusmi. Odchod vlastným automobilom je zakázaný," uvádza generálny štáb ukrajinskej armády.

9:30 Pokračujú intenzívne boje o Donbas. Ukrajinské sily sa snažia držať pozície pri Bachmute, okupanti na líniu dotyku podnikajú delostrelecké útoky, najmä pri Avdijivke. V Soledári sa snažia ukrajinskú obranu preraziť vojaci z ruskej Wagnerovej skupiny, situácia je napätá aj pri Vulhedare.

9:23 Pakistan nakúpi z Ruska 30.000 ton pšenice. Chce tak riešiť nedostatok potravín po katastrofálnych letných záplavách. Nákup pšenice od ruského štátneho podniku Prodintorg tento týždeň schválil pakistanský Výbor pre hospodársku koordináciu, informujeme na základe stredajšej správy americkej televízie CNN. Pakistan tohto roku postihli "najhoršie povodne v dejinách krajiny", ako ich označil premiér Šáhbáz Šaríf. 

8:46 V Dnepropetrovskej oblasti hlási ukrajinská protivzdušná obrana zostrel šiestich iránskych dronov Shahed-136, napísal na Telegrame šéf tamojšej vojenskej administratívy Valentyn Rezničenko. Veliteľstvo vzdušných síl Ukrajiny zhrnulo, že celkom sa cez noc podarilo zostreliť dvanásť z trinástich útočiacich dronov, píše Ukrajinská pravda.

8:15 Závislosť Ruska na iránskych zbraniach sa zrejme bude prehlbovať, domnievajú sa analytici z Inštitútu pre štúdium vojny. Moskva sa pravdepodobne s Teheránom dohodla na ďalších dodávkach, pretože vyčerpala vlastné zásoby riadených striel a dronov, najmä pri útokoch na ukrajinskú infraštruktúru.

7:36 Úrady v Kyjeve pripravujú pre obyvateľov mesta vyše tisíc miest, kde sa budú môcť ohriať v prípade, že Rusi zničia systém diaľkového vykurovania, oznámil starosta Vitalij Kličko.

6:48 Na južnom fronte ukrajinskej sily podľa tamojšieho velenia zlikvidovali jedenásť obrnencov, tri raketomety a delostrelecké systémy a tri sklady munície. V Čiernom mori sú podľa obrancov pripravené na úder ruskej lode s raketami kaliber. Situácia na fronte "zostáva ťažká, ale pod kontrolou", dodalo ukrajinské armádne velenie v pravidelnom hlásení.

6:32 V stredu zostane obilný koridor v Čiernom mori pokojný, vo štvrtok by ho ale malo využiť ďalších osem lodí. Ukrajinský minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov informoval, že úrad dostal potvrdenie od OSN. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdôraznil, že svet musí reagovať na akékoľvek ruské snahy dopravu potravín narušiť.

6:31 Rusko sa splnomocňuje ukrajinských detí s cieľom vychovať ich ako Rusov, podľa agentúry AP je stratégia v plnom prúde. Agresori odviedli zo sirotincov či pivníc v mestách ako Mariupol tisíce detí na okupované územia. Ide o deti, ktorých rodičia zomreli pri ruskom ostreľovaní, ďalší pochádzajú z rôznych inštitúcií alebo pestúnskych rodín. Rusko tvrdí, že mnoho ich nemá rodičov či opatrovníkov, alebo že sa s nimi nemôže spojiť. Podľa zistení AP ale okupanti deportujú ukrajinské deti bez ich súhlasu, klamú im, že ich ich rodičia nechcú, začleňujú ich do ruských rodín a dávajú im ruské občianstvo. Rozsiahla investigácia AP sa skladá z desiatok rozhovorov s rodičmi, deťmi aj úradníkmi na Ukrajine av Rusku, analyzuje korešpondenciu aj ruské dokumenty.

06:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok 1. novembra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok