Rusko zrejme premiestnilo nadzvukové strely na územie Bieloruska, informuje Londýn

ta3 čtk
1.11.2022 11:19

Rusko zrejme presunulo do Bieloruska hypersonické strely Kinžal, upozornilo v utorok britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky. Vyslanie nadzvukových striel do Bieloruska Londýn hodnotí ako gesto, ktorým chce Rusko dať najavo, že má bieloruskú podporu.

Rusko zrejme premiestnilo nadzvukové strely na územie Bieloruska, informuje Londýn
Profimedia

Na bieloruskom letisku Mačuliščy pri Minsku sa pravdepodobne nachádzajú dve ruské stíhačky MiG-31 a kontajner, ktorý slúži na uskladnenie hypersonických striel Kinžal, oznámilo britské ministerstvo a zverejnilo satelitné snímky letiska. Práve z lietadiel MiG-31 je možné tieto manévrovateľné strely odpaľovať.

Strely Kinžal sú schopné prejsť vzdialenosť až 2000 kilometrov. Rusko ich používa od roku 2018 a niekoľkokrát ich vypálilo aj počas vojny na Ukrajine, v Bielorusku ich ale zatiaľ nerozmiestňovalo.

Ruské zásoby týchto striel sú veľmi obmedzené a ich rozmiestnenie v Bielorusku znamená pre Rusko len malý prínos, pokiaľ ide o zasahovanie ďalších cieľov na Ukrajine, podotklo britské ministerstvo obrany. Premiestnením nadzvukových striel do Bieloruska chce Moskva pravdepodobne Západ presvedčiť o tom, že úloha Bieloruska ako ruského spojenca vo vojne na Ukrajine je čoraz dôležitejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok