Generál Armagedon vedie ťaženie na Ukrajine necelý mesiac. Je skutočne Putinovým esom v rukáve?

ta3/dp, BBC
29.10.2022 06:00

Generál Sergej Surovikin, prezývaný aj ako generál Armagedon, má byť "taktickou zbraňou" prezidenta Vladimira Putina vo vojne proti Ukrajine.

Generál Armagedon vedie ťaženie na Ukrajine necelý mesiac. Je skutočne Putinovým esom v rukáve?
TASR/AP

Jeho vymenovanie oznámili niekoľko hodín po útoku na Kerčský most, ktorý spája okupovaný Krym s Ruskom. Prvý deň v jeho funkcii zasiahla Ukrajinu obrovská vlna ruských rakiet - bol to jeden z najväčších útokov za posledné mesiace.

Surovikin v skutočnosti nie je nováčikom vo vojnovom úsilí. Predtým velil vojakom na fronte na južnej Ukrajine a deň pred začiatkom vojny ho Európa sankcionovala za vojenský vplyv a vzťah s prezidentom Putinom. Píše stanica BBC na svojom webe.

Zdá sa, že je to po prvýkrát, čo Rusko oficiálne vymenovalo veliteľa celej svojej vojenskej operácie na Ukrajine – predtým sa v médiách objavili správy, že tento post zastával generál Alexander Dvornikov.

Kto je generál Surovikin?

Päťdesiatpäťročný generál Surovikin, narodený v roku 1966 v Novosibirsku, je veteránom nedávnych ruských vojen. Svoju aktívnu vojenskú kariéru odštartoval v Afganistane koncom 80. rokov. To bolo za okolností, ktoré boli "extrémne nepriaznivé", hovorí ruský profesor histórie a kultúry Peter Waldron, Sovieti prehrávali. Profesor Waldron naznačuje, že to formovalo jeho charakter a povesť, pretože bol od začiatku zapojený do obludného násilia.

V roku 1991 zabili v Rusku troch ľudí počas stretu medzi vojenskými vozidlami a prodemokratickými demonštrantmi v Moskve. Podľa ruskojazyčnej stanice BBC demonštranti zablokovali cestu vozidlám a veliteľ Surovikin vydal rozkaz pokračovať v jazde. Všetky obvinenia voči nemu boli neskôr stiahnuté na základe toho, že "len" plnil rozkazy.

O štyri roky neskôr, ako študent Vojenskej akadémie Frunze, dostal generál podmienečný trest za nezákonný predaj pištole spolužiakovi. Tvrdil, že to bolo voči nemu "nastražené" a odsúdenie bolo neskôr odstránené z jeho záznamu. Generál slúžil v 90. rokoch v konfliktoch v Tadžikistane a Čečensku a nedávno aj v Sýrii, kde Moskva v roku 2015 intervenovala po boku vlády sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Ako veliteľ ruskej leteckej jednotky – napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti s leteckými operáciami – dohliadal na vyhladenie veľkej časti sýrskeho mesta Aleppo zo vzduchu. Profesor Waldron hovorí, že ruská intervencia v Sýrii predstavovala ustavičné bombardovanie a útoky na civilné ciele. Generál Surovikin to mal na starosti a bol "jasne pripravený použiť akékoľvek potrebné opatrenia".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok