Predčasné voľby? U nás nič nové. Naposledy boli za Radičovej pred desiatimi rokmi

ta3/Alžbeta Múcsková
2.11.2022 00:00

V minulosti sme sa už s pádom vlády a predčasnými voľbami na Slovensku stretli, a to už trikrát - pri vláde Jána Čarnogurského, vláde Jozefa Moravčíka a vláde Ivety Radičovej. Zapíše sa vláda Eduarda Hegera do histórie ako v poradí štvrtá, ktorá povedie k predčasným voľbám?

Predčasné voľby? U nás nič nové. Naposledy boli za Radičovej pred desiatimi rokmi
TASR/Dano Veselský

Pád vlády Ivety Radičovej

Vo voľbách v roku 2010 vyhrala strana Smer-SD. Robert Fico však nedokázal vytvoriť koalíciu a zostaviť vládu, a tak táto úloha pripadla straníckej líderke Ivete Radičovej zo strany Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS). Vláda Ivety Radičovej fungovala od júla 2010 do apríla 2012.

Funkčné obdobie tejto vlády sa skončilo po tom, ako jej poslanci v parlamente pri hlasovaní 11. októbra vyjadrili nedôveru. Parlament vtedy hlasoval o vládnom návrhu na vyslovenie súhlasu s Dodatkom k Rámcovej zmluve, ktorá bola uzatvorená medzi 17 štátmi eurozóny a Európskym finančným stabilizačným nástrojom, pričom predmetom dodatku bolo zvýšenie záruk štátov v eurovale. Hlasovanie bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde. Radičová tvrdila, že strana SaS mala odmietavý postoj k eurovalu a nespolupracovala s koalíciou. Z prítomných 124 poslancov hlasovalo za euroval a za dôveru vláde iba 55 poslancov.

Nasledovali predčasné voľby, v ktorých opäť vyhral Smer-SD. Po voľbách začala fungovať druhá vláda Roberta Fica. Na rozdiel od vlády Ivety Radičovej, návratom Smeru-SD k moci získali vládne funkcie znovu aj bývalí komunisti.

Iveta Radičová TASR/Dano Veselský
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok