Sunak sa s prezidentom USA stretne na summite G20, Biden ubezpečil o blízkej spolupráci krajín

ta3 tasr
26.10.2022 07:52

Nový britský premiér Rishi Sunak a americký prezident Joe Biden počas utorkového telefonického rozhovoru diskutovali o vojne na Ukrajine aj o Severnom Írsku. Biden zároveň uistil, že Spojené kráľovstvo zostáva najbližším spojencom USA. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov USD
AP Photo/Evan Vucci

Hovorca Downing Street uviedol, že lídri diskutovali o rozsahu spolupráce medzi Spojeným kráľovstvom a USA, a to na bilaterálnej úrovni aj v regiónoch vrátane indotichomorskej oblasti. Témou diskusie bola aj "vedúca úloha, ktorú obe krajiny zohrávajú pri podpore ukrajinského ľudu a zabezpečení toho, že (ruský prezident Vladimir) Putin v tejto vojne zlyhá".

Britský premiér a americký prezident sa takisto zhodli na potrebe zaistiť obyvateľom Severného Írska bezpečnosť a prosperitu prostredníctvom dodržiavania Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá priniesla mier v Severnom Írsku.

Obaja lídri sa tešia, až sa osobne stretnú na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii, dodal hovorca Downing Street.

Sunak sa v utorok stal tretím britským premiérom v priebehu necelých dvoch mesiacov. Je prvým príslušníkom etnickej menšiny, ktorý prevzal tento úrad, a vo veku 42 rokov najmladším premiérom v Británii za uplynulé dve storočia.

Sunakova predchodkyňa Liz Trussová v utorok po 49. dňoch vo funkcii oficiálne podala demisiu do rúk kráľa Karola III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok