Rusko bude brániť svoje medzinárodné aktíva na Západe, uviedol Kremeľ

24.10.2022 13:26

Moskva bude hľadať možnosti, ako ochrániť svoje medzinárodné aktíva, ktorých sa snažia zmocniť iné krajiny, vyhlásil v pondelok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Dmitrij Peskov sa vyjadroval k návrhom poskytnúť na Západe zhabaný či mrazený ruský majetok, vrátane rezerv uložených v západných bankách, k obnove Ukrajiny, ktorá v pondelok čelí 243. dňom ruskej agresii.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Prijatie takýchto rozhodnutí bude ďalším krokom k popretiu všetkých pravidiel a noriem medzinárodného práva. Bezpodmienečne budeme hľadať možnosti, ako s tým bojovať," vyhlásil Peskov podľa agentúry TASS. Odovzdanie ruských aktív na Západe Ukrajine by podľa hovorcu znamenalo krádež cudzieho majetku.

Hovorca Kremľa súčasne pripustil, že Putin si menej často telefonuje s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom ako predtým, a to preto, že prehliadajú ruské postoje a požiadavky a nechcú sprostredkovať urovnanie situácie na Ukrajine.

"Pokiaľ ide o pánov Macrona a Scholza, jednoducho v posledných dobe neprejavujú ochotu vypočuť stanoviská ruskej strany a podieľať sa na snahách o sprostredkovanie. Preto je s nimi menej kontaktov," povedal Peskov novinárom. Súčasne poukázal na významné množstvo Putinových kontaktov s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, čo vysvetlil tým, že "Ankara zaujala odlišný postoj, ako Paríž a Berlín".

"Nie, v tejto chvíli sa neplánujú," odvetil Peskov na otázky o prípadných rokovaniach Putina s Macronom a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Ankara zohrala kľúčovú úlohu pri septembrovej výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj pri júlovom uzavretí dohody umožňujúcej export ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych plodín z čiernomorských prístavov, zablokovaných po vypuknutí vojny ruských flotilou, pripomenula agentúra AFP.

Hovorca Kremľa tiež uisťoval, že v Rusku "nie je všeobecná tendencia" zakazovať diela, konfiškovať knihy a vymazávať z plagátov autorov, zaujímajúcich odlišné názory ako Putin. Peskov tak reagoval na správy, že z divadelných plagátov odstraňujú meno kritika vojny proti Ukrajine Borisa Akunina a z kníhkupectva a knižníc miznú knihy spisovateľov, ktorí boli označení za takzvaných "zahraničných agentov", teda subjekty prijímajúce finančnú podporu zo zahraničia, alebo emigrovali z Ruska. 

"Je potrebné posúdiť každý konkrétny prípad," vyhlásil. Putin predtým vyhlásil, že Moskva je dotknutá zahraničnými pokusmi rušiť ruskú kultúru, ale nebude postupovať rovnakým spôsobom, pripomenula agentúra Interfax.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok