Konzervatívci rozhodnú o britskom premiérovi. Najväčšiu šancu na úspech má exminister financií Sunak

TA3 ČTK
24.10.2022 07:47

Britská Konzervatívna strana bude v pondelok rozhodovať o svojom novom predsedovi, ktorý sa stane aj budúcim britským premiérom. Kandidáti na túto funkciu musia do 15:00 SELČ doložiť podporu aspoň 100 konzervatívnych poslancov. Pokiaľ podmienku splní len jeden kandidát, stane sa rovno lídrom.

Konzervatívci rozhodnú o britskom premiérovi. Najväčšiu šancu na úspech má exminister financií Sunak
TASR/AP

Najväčšiu šancu na úspech má bývalý minister financií Rishi Sunak, ktorého ako jediného verejne podporilo 100 poslancov. Ďalšia kandidátka Penny Mordauntová mala do nedeľného večera len dve desiatky nominácií. Do súboja naopak nezasiahne bývalý premiér Boris Johnson.

Sunak má nomináciu prakticky istú. Verejne ho podporilo do nedeľného večera vyše 140 poslancov. Sunak je tiež hlavným favoritom stávkarov. Bývalý minister pri ohlásení svojej kandidatúry povedal, že chce zlepšiť stav britskej ekonomiky a zjednotiť Konzervatívnu stranu.

Bývalý premiér Johnson v nedeľu večer oznámil, že sa o kreslo šéfa strany a britskej vlády uchádzať nebude. O jeho kandidatúre sa špekulovalo celý víkend. Johnson uviedol, že by jeho kandidatúra nebola teraz správnym krokom a že by nemohol vládnuť efektívne, pretože Konzervatívna strana nie je v parlamente jednotná.

Ako prvý svoj úmysel kandidovať ohlásila Penny Mordauntová, ktorá má v súčasnom kabinete na starosti koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni. Verejne ju ale podporili len dve desiatky poslancov a príliš veľkú nádej jej nedávajú ani stávkari.

Ak nomináciu 100 poslancov získa jediný kandidát, stane sa šéfom strany a ministerským predsedom. Inak zhruba 170-tisíc členov rozhodne medzi dvoma kandidátmi s najvyšším počtom nominácií. Členovia by hlasovali on-line od utorka do piatku 12:00 SELČ.

V Británii sa rozhorel súboj o kreslo premiéra po tom, čo na post ministerskej predsedníčky vo štvrtok rezignovala Liz Trussová. Tá je vo funkcii iba od začiatku septembra a jej mandát na čele vlády tak bude najkratší v britskej histórii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok