Útočník zo Zámockej sa fotil aj pred bydliskom premiéra. Písal, že ho chcel zabiť

ta3 TASR
13.10.2022 19:35

Slovenská informačná služba potvrdila, že v súvislosti s tragickou streľbou v Bratislave prijala v reakčnom čase operatívne bezpečnostné opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa. SIS postupovala tiež v plnej súčinnosti s príslušnými útvarmi Policajného zboru, ktorým odstupovala všetky operatívne poznatky. Páchateľ sa tiež v stredu fotil pred bydliskom premiéra Eduarda Hegera.

Meno nového ministra školstva Heger ešte neprezradí. Prezidentka by ho mohla vymenovať budúci týždeň
TASR/Martin Baumann

"V súčasnosti vykonáva SIS ďalšiu s vecou súvisiacu spravodajskú činnosť s cieľom napomôcť príslušným útvarom Policajného zboru pri výkone jeho pôsobnosti," informovala hovorkyňa. Slovenská informačná služba zároveň ostro odsúdila tento skutok.

Kontaktoval šéfa SIS

SIS deklaruje, že o všetkých svojich bezpečnostných opatreniach realizovaných s týmto násilným činom extrémizmu bude podrobne informovať príslušné ústavné orgány štátu a následne verejnosť v súlade a v rozsahu ustanoveným zákonom.

"Keďže bez znalosti veci pretrvávajú zo strany niektorých médií notoricky obviňujúcich SIS snahy o ďalšie mediálne útoky, Slovenská informačná služba tiež následne zverejní svoje stanovisko vo vzťahu k tomuto prípadu na svojom webovom sídle," priblížila Némová.

Premiér Eduard Heger podľa svojich slov ešte vo štvrtok ráno kontaktoval šéfa SIS Michala Aláča. Uviedol, že sa s ním chce stretnúť a hovoriť aj o tom, či tajná služba monitorovala prejavy útočníka na sociálnej sieti a ako postupovala.

Fotky pred domom premiéra

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. 

Páchateľ zverejnil v stredu pod prezývkou na sociálnej sieti Twitter viacero príspevkov. V jednom z nich uviedol, že chcel zabiť aj premiéra Hegera. „2-1, to nie je môj problém. Kiežby som mohol ísť vyššie, ale čo už. Chcel som zabiť premiéra, ale nemal som šťastie, že jeho auto dorazilo,“ upozornili na webe Hospodárske noviny.

Ako sa ukázalo z fotografií, ktoré útočník zverejnil, v stredu sa pohyboval aj v okolí miesta, kde býva premiér. Predseda vlády to potvrdil na tlačovej konferencii, kde reagoval aj na otázku, či sa bojí o svoj život.

"Neobávam sa, pretože si uvedomujem v akej ťažkej dobe žijeme. Práve naopak, o to úprimnejšia je moja výzva, nie z obavy o môj život, ale z túžby po tom, aké Slovensko má byť. My máme na to, aby Slovensko bolo krajinou, o ktorej snívame," povedal počas štvrtkovej tlačovej besedy.

Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uviedol, že pravdepodobným motívom streľby bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok