Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby

ta3 ČTK
11.10.2022 10:11

Ruský prezident Vladimir Putin sa pri vedení vojny na Ukrajine dopustil strategických chýb, a to aj preto, že jeho vedenie je prakticky neobmedzené. V prejave to v utorok podľa britských médií uvedie riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming.

Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby
TASR/AP

"Dúfam, že uvidíme ukazovatele, ak sa touto cestou začnú uberať. Ale povedzme si naozaj jasne: ak o tom uvažujú, bola by to katastrofa v tom zmysle, o ktorom mnoho ľudí hovorilo," povedal Fleming stanici BBC pred svojim očakávaným popoludňajším prejavom. Úryvky z reči, ktorú prednesie v britskom think-tanku Royal United Services Institute (RUSI), zverejnilo množstvo britských médií.

"Ďaleko od nevyhnutného ruského vojenského víťazstva, ktoré ich propagandistická mašinéria chrlila, je jasné, že odvážna akcia Ukrajiny na bojisku a v kyberpriestore obracia trend," vyhlási Fleming v prejave.

Putinovo rozhodovanie sa podľa riaditeľa britských spravodajcov "ukázalo ako chybné". Šéf Kremľa sa pustil do "taktiky s vysokými stávkami, ktorá vedie k strategickým chybám v úsudku," uvedie Fleming.

Západné spravodajské služby opakovane uviedli, že Putin riadi postup ruských síl v invázii, ktorá začala vo februári tohto roku. Minulý mesiac podľa amerických predstaviteľov odmietol žiadosť svojich generálov o ústup z mesta Cherson. Hoci sa predstavitelia spravodajcov domnievajú, že v Kremli narastá znepokojenie z postupu vojny, Putinova pozícia zostáva silná. Ani v prípade, že by bol náhle vymenený, nie je isté, či by to viedlo k výraznej zmene ruskej stratégie.

Fleming v dnešnom prejave zdôrazní straty, ktoré Rusko počas niekoľkomesačných bojov utrpelo, a "ohromujúce" náklady na vojnu, v ktorej boli zvrátené počiatočné úspechy Moskvy. Dodá, že ruské sily sú vyčerpané a nedávna mobilizácia vykazuje známky zúfalstva. "Vieme - a vedia to aj ruskí velitelia na mieste - že im dochádzajú zásoby a munície," uvedie Fleming.

Ľudia v Rusku podľa šéfa britských tajných služieb začínajú chápať problémy spôsobené Putinovým rozhodnutím pre vojnu. "Vidia, ako zle Putin odhadol situáciu," povie. "Utekajú pred odvodmi a uvedomujú si, že už nemôžu cestovať. Vedia, že ich prístup k moderným technológiám a vonkajším vplyvom bude drasticky obmedzený," uvedie Fleming.

Podľa vopred zverejneného výňatku z prejavu by mal Fleming hovoriť aj o budúcej hrozbe zo strany Číny. Šéf spravodajských služieb by mal povedať, že Británia a jej spojenci sa nachádzajú v rozhodujúcom okamihu, pokiaľ ide o Peking.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok