Katastrofálna doprava i nájomné bývanie. Ako chcú kandidáti na primátora riešiť problémy mesta Šaľa?

ta3/Dominik Pálka
10.10.2022 18:16

Šaľu trápia problematická doprava i pokuta za pochybenie pri verejnom obstarávaní. Štyria nezávislí kandidáti na primátora mesta odpovedali v Predvolebnej diskusii ta3 na to, ako by odbremenili dopravu a riešili energetickú krízu.

diskusia_18.jpg
TA3

Mesto pochybilo

Úrad pre verejné obstarávanie udelil mestu Šaľa pokutu zhruba vo výške 330-tisíc eur. Podľa úradu mesto pochybilo pri výbere dodávateľa výstavby nájomných bytov. 

"My sme byty nestavali. Kúpili sme nájomné byty. Kúpa nehnuteľností však nepodlieha zákonu o verejnom obstarávaní. Riadili sme sa týmto. Kúpili sme 150 bytov, v ktorých býva 150 rodín. Priemerná obstarávacia cena bola 43-tisíc eur," povedal primátor Jozef Belický. Vidí to ako "pozitívne rozhodnutie". Dodal, že to isté rozhodnutie by urobil aj v súčasnosti. 

Mészáros si myslí, že výstavba nájomných bytov má zmysel, avšak musí byť v súlade so zákonom. "Podľa mojich informácií sa mesto radilo s tromi advokátmi. Prečo nenesú zodpovednosť za tú pokutu 330-tisíc eur. Prečo to musí teda platiť mesto, ak je to v rozpore so zákonom," uviedol.

Tibor Pápeš je presvedčený o tom, že mesto Šaľa pochybilo. Výstavba nájomných bytov je podľa neho potrebná. "Bolo to povedané na mestskom zastupiteľstve, aby sme nešli touto cestou. Ak dostaneme pokutu, tak sa pýtam, že kto to bude platiť?" Pápeš si myslí, že by ju mali zaplatiť ľudia, ktorí odhlasovali tento spôsobom obstarania bytov.

Petkovová taktiež podporuje nájomné bývanie. "Je to pre mesto dôležité. Štartovacie byty by som podporila, ale nie spôsobom, akým sa to robilo doteraz. Pokuta ma mrzí," dodala. Uviedla tiež, že by bola rada, ak by pokutu mestu odpustili. Podľa nej Šaľa odignorovala upozornenia Úradu pre verejné obstarávanie. 

Ako by šetrili energie?

Anita Petkovová verí, že mestá to majú kvôli energetickej kríze veľmi ťažké. "Mesto ešte nevie, ako bude reagovať vláda a nevie ani to, či príde pomoc a v akej výške. Opatrenia, ktoré mesto navrhuje sú skvelé. V škôlkach sa nebude znižovať teplota," dodala. Urobila by aj anketu, v ktorej by ľudia hlasovali o opatreniach.  

Tibor Pápeš taktiež označil súčasné návrhy mesta Šaľa na šetrenie za "veľmi dobré". Trval by na tom, že školy a škôlky by neznížili teplotu. "Nech svieti každá druhá lampa. Šetril by som na verejnom osvetlení. Išiel by som aj cestou fotovoltaiky," uviedol. Prvky by zaviedol na každú väčšiu budovu v meste. 

Mészáros povedal, že "ak sa má šetriť, treba začať od seba". Navrhol, že by znížil personálne stavy na úrade. Školy a škôlky by nezatváral a išiel by cestou "smart" riešení. Znížil by intenzitu verejného osvetlenia.

Primátor Belický povedal, že sa zameriava na investície do znižovania energetickej náročnosti.

"Zateplili sme 80 percent verejných budov. Vymenili sme kompletne verejné osvetlenie, až na 300 bodov, ktoré sme nemohli vymeniť. Máme diverzifikované zdroje kúrenia a máme aj geotermálny vrt," dodal súčasný primátor Belický.

Celú diskusiu s kandátmi na primátora mesta Šaľa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok