Mladú Níku Šakaramíovú nemohli ani pochovať. Protesty v Iráne si vyžiadali mnoho obetí, medzi nimi aj deti

ta3/ČTK, The Washington Post, BBC Persian
7.10.2022 18:00

Protesty v Iráne proti policajnej brutalite si údajne vyžiadali už približne sto obetí. Medzi nimi sú aj mladé dievčatá, ako napríklad Níka Šakaramíová. Autority sa vraj ich smrť snažia zakamuflovať samovraždou.

Protesty v Iráne si vyžiadali mnoho obetí. Mladá Níka Šakaramíová bola nezvestná desať dní
Twitter/Omid Memarian

Vlna násilia v Iráne neutícha. Pri protestoch v meste Záhedán na juhovýchode krajiny usmrtili za posledný týždeň najmenej 82 ľudí. Uviedla to organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. "Iránske bezpečnostné sily po zahájení paľby na demonštrantov a okoloidúcich nezákonne zabili najmenej 66 ľudí vrátane detí a stovky ďalších zranili," uviedla podľa AFP organizácia. Doplnila, že dovtedy bolo pri potláčaní protestov v Záhedáne zavraždených ďalších 16 ľudí.

Ľudia protestujú už od polovice septembra, kedy zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsa Amíníová, ktorá bola zadržaná údajne kvôli príliš voľne nasadenému hidžábu (pozn. red. šatka zahaľujúca ženskú hlavu, krk a hruď). Ten musia v Iráne ženy nosiť od roku 1979 povinne. Podľa policajta utrpela infarkt, no podľa kritikov a jej rodiny bola jej smrť následkom policajnej brutality.  

Počet obetí demonštrácií ostáva nejasný. Podľa prepočtov agentúry AP, ktoré sa opierajú o správy v iránskych médiách, zatkli od začiatku protestov najmenej 1900 ľudí. Štátna televízia naposledy 24. septembra informovala, že pri demonštráciách prišlo o život najmenej 41 protestujúcich. Skupina Iran Human Rights so sídlom v Osle odhaduje, že zomrelo už najmenej 154 ľudí, vrátane 63 osôb, ktoré zomreli pri násilnostiach v Záhedáne.

Smrť dvoch mladých dievčat

Medzi mŕtvymi pri demonštráciách je aj šestnásťročná Sárína Esmáílzádehová. Užívateľka sociálnych sietí tvrdí, že ju policajti pri proteste v provincii Alborz udreli do hlavy obuškom. Podľa polície však dievča skočilo zo strechy päťposchodovej budovy. Iránske úrady popreli zodpovednosť polície za smrť šestnásťročnej Iránky pri protestoch. Informovala o tom agentúra Reuters. Samovraždou polícia uzavrela aj smrť sedemnásťročnej Níky Šákaramíovej. Podľa aktivistov prišla o život pri demonštrácii v Teheráne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok