Ukrajina sa prebúdza. Turisti vyhľadávajú atrakcie neďaleko leteckých krytov či metra

ta3
21.9.2022 06:00

Na Ukrajine sa stále bojuje, no život v Kyjeve sa pomaly vracia do normálu. Bary a kaviarne otvorili pre verejnosť, turizmus sa opäť stavia na nohy. Ukrajinci však stále nie sú v bezpečí. Múzeá majú pre návštevníkov k dispozícii protiletecké kryty a ako útočiská pri poplachoch stále slúžia aj stanice metra.

Štáb TA3 na Ukrajine: Putin je pre Ukrajincov synonymom Hitlera. Únavu necítia, na sirény si zvykli
TASR/AP

Ulice Kyjeva sú počas dňa rušné, občasné dopravné zápchy spomaľujú plynulosť premávky. Nebyť náletov, vriec s pieskom a barikád vedľa administratívnych budov, možno by ľudia aj zabudli, že Ukrajina je vo vojne. Bežný život prebieha takmer nerušene. V hlavnom meste obyvatelia navštevujú parky, prechádzajú sa po jeho bulvároch alebo relaxujú v kaviarňach.

"Z Kyjeva som odišla do Poľska 4. apríla 2022. V tom čase bolo po meste veľa kontrolných stanovíšť, kde sme sa museli preukazovať dokladmi. Obchodov bolo otvorených málo a nájsť otvorenú kaviareň bolo takmer nemožné," uviedla Ksenia Fedorová pre nemecký web Deutsche Welle. Fedorová sa vrátila do svojho rodného Kyjeva a povedala, že veci sú takmer ako v predvojnových časoch: nákupné centrá, reštaurácie a kiná sú otvorené a ulice plné.

Keď sa na ulici Chreščatyk – hlavnej kyjevskej ulici lemovanej barmi, reštauráciami a obchodmi – ozve siréna, väčšina ľudí reaguje pokojne. Niektorí pokračujú v chôdzi, zatiaľ čo iní zamieria do stanice metra, aby sa ukryli a prečkali hrozbu.

Ukrajinská vlajka Telegram/President Zelensky

Domáci sa húfne vracajú

Kým sa zahraniční turisti Kyjevu od začiatku vojny zväčša vyhýbajú, domáci návštevníci sa sem húfne vracajú. Mnohí Ukrajinci sa chcú vrátiť k normálnemu životu, pokiaľ je to možné. Znamená to aj chodiť na krátke výlety a prechádzky do mesta. Preferované sú ale stále časti mesta, ktoré majú nadosah úkryty.

"Prehliadky mesta sa takmer vrátili do normálu," povedala kyjevská sprievodkyňa Olena Orosová. "Často mám skupiny do 20 ľudí a špeciálne tematické prehliadky priťahujú ešte väčšie davy." Oznámila, že mnohí tuzemskí turisti sa teraz cítia dostatočne bezpečne na to, aby navštívili mesto a absolvovali jej prehliadky. 

Ukrajinský cestovný ruch má vyslovene altruistickú stránku. Mnoho cestovných kancelárií a sprievodcov, ktorí naďalej pracujú, venujú časť svojich príjmov charitatívnym organizáciám. Iní poskytujú špeciálne zľavy pre príslušníkov ozbrojených síl, ich rodiny a deti.

Múzeum má protiletecký kryt

Počas prvých týždňov vojny bol život v Kyjeve nepredvídateľný. Teraz sa však veci vracajú do normálu. Mnohé divadlá, opery a múzeá sa znovu otvorili. 

"Keď sa začala vojna, počas prvých dní boli naše najcennejšie exponáty zbalené a evakuované na bezpečné miesto," hovorí Nataliya Lihitskayová, vedúca výskumníčka v múzeu, ktoré opäť otvorili začiatkom apríla. "Vytvorili sme dočasnú výstavu venovanú bitke o Kyjev a jeho hrdinom, ale prístup môžeme povoliť len skupinám do 20 ľudí," dodáva. Múzeum má pre prípad leteckého poplachu protiletecký kryt. 

Večer a cez víkendy sa v kyjevských parkoch konajú koncerty pod holým nebom a na uliciach hrajú pouliční muzikanti jazz, pop a ukrajinskú hudbu. Podzemné koncerty sa konajú aj v stanici metra Maidan Nezalezhnosti.

Kyjev Twitter/Kersti Kaljulaid

"Samozrejme, že podmienky sú neisté, lety obmedzené a existuje neustále nebezpečenstvo, ktoré znemožňuje zaručiť bezpečnosť zahraničných turistov," povedala odborníčka na cestovanie Maria Yuhnovetsová. Väčšina cudzincov, ktorí sa dnes v Kyjeve pohybujú, sú novinári, politici a členovia humanitárnych organizácií.

Tí, ktorí pracujú v ukrajinskom sektore cestovného ruchu, neočakávajú, že sa zahraniční turisti tak skoro vrátia. To by si vyžadovalo nielen ukončenie ruského ostreľovania a útokov, ale aj zrušenie stanného práva, nehovoriac o opätovnom otvorení ukrajinského vzdušného priestoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok