Beňová pre ta3: Pellegrini stavil na úsmev, jeho smerovanie je nejasné a vajatavé

ta3/Patrik Guľa
22.9.2022 00:00

Ak Smer-SD prizve do vlády Republiku, v strane skončí. Koalícia s extrémistami je pre ňu absolútne neprijateľná, hovorí v rozhovore pre ta3 europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová. Prezrádza, v čom ju prekvapil nový minister Rastislav Káčer, a prečo sa k Smeru postupne vracajú voliči predtým preferujúci stranu Petra Pellegriniho.

Beňová pre ta3: Pellegrini stavil na úsmev, jeho smerovanie je nejasné a vajatavé
TASR/Jaroslav Novák

V rozhovore s Monikou Beňovou sa dočítate:

  • čomu pripisuje rastúce preferencie Smeru-SD,
  • aké výhrady má k ostatným slovenským europoslancom,
  • ako vníma nových ministrov,
  • ako by postupovala pri energetickej kríze,
  • čo hovorí na prezidentkino rozhodnutie vypísať referendum,
  • či by spolupracovala s hnutím Republika.

Na Slovensku máme od prijatia demisií ministrov SaS menšinovú vládu. Aké šance jej dávate, vydrží podľa vás do skončenia funkčného obdobia?

Politiku nevnímam ako "tipovanie". Vezmime si fakty. Táto koalícia začínala s 95 poslancami, momentálne disponuje 70. Takže prišla o vačšinu potrebnú na schvaľovanie zákonov. Premiér Eduard Heger má veľmi slabú pozíciu, nakoľko nie je predsedom strany a jeho ďalšie pôsobenie určuje Igor Matovič. Ten je problém vlády, ale z môjho pohľadu aj slovenskej politickej scény všeobecne. Každopádne, Heger nemá kapacitu postaviť sa proti nemu. A úprimne, ani by nebol úspešný v hnutí OĽANO, ktoré je projekt Matoviča. 

No a potom tu máme ešte úplne bezvýznamnú stranu Za ľudí, ktorá je už od volieb pod hranicou zvoliteľnosti a hnutie Sme rodina, ktoré už dva roky oznamuje odchod z vlády. Aký obraz dáva takáto vláda? Za normálnych okolností by som očakávala, že sa Heger postaví pred parlament a požiada o vyslovenie dôvery. To by bolo logické a korektné. A potom by mali nasledovať predčasné voľby.

Káčer ma prekvapil

Poznáte osobne nových ministrov v menšinovej vláde Eduarda Hegera? Ktorá z nominácií vás najviac prekvapila?

Poznám iba Rastislava Káčera, ktorého som spoznala pri našej prvej návšteve v USA, keď tam pôsobil. Prekvapil ma jeho spôsob "komunikácie", keď sa o poslancovi koalície Györgym Gyimesim vyjadril veľmi neprofesionálnym a arogantným spôsobom. Je chybou, ak si ministri myslia, že názory poslancov nie sú doležité. Na rozdiel od Káčera a ďalších nominantov "odborníkov" boli totiž poslanci priamo zvolení, nie dosadení ako z núdze cnosť. Nemám od nikoho z nich žiadne očakávania.

Vnímam politiku ako profesionálnu prácu, odborníkov rešpektujem ako ľudí, ktorí politikom radia. Nemajú však politickú zodpovednosť. A ak už teda chceli nominovať odborníkov, lebo ich teda “potrebujú” na riešenia problémov, ktoré nezvládajú, tak potom na výmenu boli zrelé aj iné ministerské posty. A preto budú najmä nástrojom na predĺženie agónie tejto vlády.

Ministerstvo školstva dočasne povedie premiér Eduard Heger. Neexistuje odborník, ktorý by dokázal viesť tento rezort?

Určite existuje, ale aj toto je dôkaz, ako sa skutočne dobrí odborníci nenechajú nalákať do vlády, ktorá nemá šancu dobre fungovať. Proste je to celé prejavom tragickej nekompetentnosti.

Za valiacu sa energetickú krízu na Európu viníte aj sankcie udelené na Ruskú federáciu. Sú podľa vás dostatočne účinné?

Nikdy som nepovedala, že kríza je len dôsledkom sankcií. Pravdou však je, že ju významne ovplyvnili. Ich účinnosť je otázna aj z dôvodu, že sa viac odrazila na živote Európanov, teda aj nás na Slovensku. Pri ich zavádzaní nemala Európska Komisia zjavne pripravený žiadny plán B. Čo sa stane, ak sa to celé otočí a nakoniec nie EÚ, ale Rusko obmedzí napríklad dodávky plynu? Presne si pamätám, ako sa snažili plyn do sankcií presadiť už pred letom. No a nakoniec sa ukázalo, že sme chceli sankcionovať komoditu, bez ktorej priemysel nedokáže fungovať. A teraz obviňujeme Rusko, že urobilo to, čo sme chceli urobiť "my" už pred mesiacmi. To je absurdné, a znevažuje to naše vlastné politické rozhodnutia v očiach občanov. Oprávnene.

Pellegrini stavil na úsmev

Na vašej facebookovej stránke kritizujete šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú za neschopnosť priniesť relevantný plán k riešeniu energetickej krízy. Ako by ste pri tejto kríze postupovali vy?

Ja nie som predsedníčka Komisie, ale určite by som začala tým, že už pred šiestimi mesiacmi by som takýto vývoj predpokladala, a nechala by som pripraviť nástroje a projekty kryté financiami, ktoré by občanom členských štátov pomohli dôstojne prejsť touto krízou. V roku 2009 sme dokázali veľmi rýchlo prijať opatrenia na pomoc automobilovému priemyslu, neskôr počas covidu sme vytvorili nástroje ako NextGeneration a podobne, ktoré majú zabezpečené financovanie. Energetická kríza však prerástla Komisii cez hlavu. Chcem však korektne dodať, že aj z dôvodu, že je veľmi silno emočne prepojená s vojnou.

Podľa posledného prieskumu agentúry Polis by strana Smer-SD zvíťazila vo voľbách. Čomu pripisujete rastúce preferencie?

Dôvodov je viacero. V prvom rade sa k Smeru-SD postupne vracajú voliči, ktorí "preferenčne" odbočili k Hlasu-SD po odchode Petra Pellegriniho. Vracajú sa z dôvodu, že politické smerovanie Pellegriniho je nejasné a vajatavé. Nevie zaujať jednoznačné stanovisko k témam, ktorými spoločnosť aktuálne žije, a stavil skôr na úsmev a vyčkávanie. Lenže to funguje v tzv. dobrých časoch, no v súčasnosti dobré časy nie sú. No a ako druhý silný dovod je to aktivita predsedu a členov Smeru-SD, ktorí sú s ľuďmi v neustálom kontakte.

Ak by ste uspeli vo voľbách, kto by bol pre vás relevantným koaličným partnerom? S kým už teraz vylučujete spoluprácu?

O tomto bude rozhodovať predsedníctvo Smeru-SD. Ja som už povedala, že pre mňa je absolútne neprijateľná vládna koalícia s extrémistami. Teda aj s Republikou.

Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla, že referendum o predčasných voľbách vypíše s jednou otázkou. Druhú otázku dá preveriť na ústavný súd. Považujete tento krok prezidentky za snahu o zmarenie referenda?

Je jej právo sa rozhodnúť, ako sa rozhodla. Osobne to nepovažujem za správne, ale každá máme svoje politické presvedčenie a názory, a pani prezidentka urobila svoje politické rozhodnutie. A mne osobne pripadá alibistické. Ani nechcela povedať, že ignoruje druhý raz záujem ľudí o jeho vyhlásenie, ale ani ho nechcela vyhlásiť tak, ako si to želali.

Červená čiara

V marci tohto roka ste sa vyjadrili, že odídete zo strany Smer-SD v prípade akéhokoľvek náznaku spolupráce s Republikou. Hnutie Republika zrejme spolupracovalo pri zbere podpisov za predčasné voľby so Smerom, plus postavili do blížiacich sa volieb niekoľkých spoločných kandidátov. Nie je toto už pre vás viac ako náznak spolupráce obidvoch strán?

V prvom rade, do blížiacich sa volieb vznikli na Slovensku koalície naprieč politickou scénou všeobecne. Smer-SD nevyhľadával Republiku a naša ponuka, a logická voľba boli naši kolegovia a kolegyne z Hlasu. Pellegrini sa rozhodol, žiaľ, opäť vajatať, a tak sme sa rozhodli vytvoriť koalície aj s inými stranami a hnutiami. Tieto voľby sú iné ako voľby do NR SR. Viem to, lebo som kandidovala v 2013. A je ťažké kandidovať proti inému, ak jeho podporuje 11 strán. Chápem kolegyne a kolegov, že vytvárali rôznorodé koalície. To neznamená, že takéto budú neskôr fungovať aj po voľbách do NR SR. A čo sa týka spolupráce v opozícii? Viete, tam si nevyberiete s kým pôsobíte. V opozícii sa ocitnete a musíte hľadať podporu na presadzovanie návrhov, nakoľko poslanci koalície sú proti všetkému, čo navrhnete.

To, čo som povedala, však platí. Ak Smer-SD bude zostavovať vládu po ďalších voľbách a prizve do nej Republiku, je to pre mňa červená čiara. Ešte chcem dodať, že mi je jedno, čo si o tom myslia slovenskí "vykladači pravdy". Kolegovia v Európskom parlamente moje názory poznajú, a poznajú aj moju prácu a postoje. A to je aj odpoveď na každomesačný list mojej frakcii v Európskom parlamente od poslancov za SR v Európskej ľudovej strane a Renew, aby Smer-SD "vylúčili". Vladimír Bilčík, Ivan Štefanec, Peter Pollák a Miriam Lexmann úplne v pohode sedia vo frakcii so Silviom Berlusconim a Európska ľudová strana ho podporuje vo voľbách, a Michalovi Šimečkovi, Martinovi Hojsíkovi a Lucii Ďuriš Nicholsonovej tiež nijako neprekáža Babišova strana ANO. Taká je realita.

Nedávno sa vám narodila dcérka. Plánujete sa vo svojej agende viac zamerať na podporu pracujúcich matiek s deťmi?

Narodenie mojej dcéry nemá vplyv na témy, ktorým sa venujem dlhodobo. A podpora matiek, aj tých pracujúcich, medzi ne vždy patrila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok