Vývoz ruského plynu do Európy sa spomalil, dôvodom je vojnový konflikt aj odstávka Nord Streamu 1

15.9.2022 13:34

Vývoz plynu z Ruska do Európskej únie v tomto roku klesne o 50 miliárd metrov kubických, čo je tretina minuloročného objemu. Podľa agentúry Interfax to dnes povedal podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Rusko dodáva plyn do EÚ najmä podmorským plynovodom Nord Stream 1, ten je ale od konca augusta mimo prevádzky.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zároveň uviedla, že do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov od januára do 15. septembra vyviezla 84,8 miliardy metrov kubických plynu. To je medziročný pokles o 38,8 percenta. Ťažba plynu za rovnaké obdobie klesla o 15,9 percenta na 300,8 miliardy kubických metrov.

Vývoz ruských energií do EÚ v tomto roku výrazne klesol kvôli diplomatickému napätiu vyvolanému februárovou inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. Západné štáty na ruskú agresiu zareagovali sériou tvrdých sankcií, ktoré sa týkajú firiem, celých odvetví aj niektorých významných jednotlivcov. 

Pred začiatkom vojny na Ukrajine Rusko dodávalo do EÚ okolo 40 percent spotreby plynu v EÚ, v súčasnej dobe to už je okolo deviatich percent. Zastavenie Nord Streamu 1 Moskva zdôvodňuje technickými problémami a dopadom západných sankcií, vláda v Berlíne ale tieto dôvody neuznáva a tvrdí, že Rusko export zastavilo schválne, aby vyvolalo rast cien a potrestalo úniu za sankcie.

Európska únia zvažuje, že pri ruskom plyne stanovuje cenový strop. Jednak tým chce obmedziť prudké cenové výkyvy, jednak by tým potrestala Moskvu za jej doterajšie kroky voči Ukrajine. Ruský prezident Vladimír Putin ale minulý týždeň povedal, že pokiaľ únia takýto návrh schváli, Rusko prestane energetické suroviny do EÚ dodávať úplne. "Neexistuje krajina, ktorá by bola schopná dodávať suroviny porovnateľné so zdrojmi v náleziskách na Sibíri a na polostrove Jamal," varoval námestník riaditeľa Gazpromu Oleg Aksjutin. EÚ sama priznáva, že pre niektoré členské krajiny nie je zatiaľ k ruskému plynu alternatíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok