Cena elektriny pre francúzsky trh sa zvýšila viac ako desaťnásobne, prvýkrát presiahla 1000 eur za MWh

TA3 ČTK
26.8.2022 15:08

Cena elektriny pre francúzsky trh na burze prvýkrát presiahla 1000 eur za megawatthodinu (MWh). Za posledný rok sa zvýšila viac ako desaťnásobne. K jej rastu prispieva popri obavách z prerušenia dodávok plynu z Ruska aj fakt, že v prevádzke je kvôli údržbe a technickým problémom len polovica francúzskych jadrových reaktorov. Francúzska energetická spoločnosť EDF oznámila, že tieto zariadenia sa do prevádzky vrátia neskôr, než sa čakalo.

Búrky spôsobili na Slovensku energetickú kalamitu, zasiahla desaťtisíce domácností
TASR/Milan Kapusta

Na rekorde je aj cena elektriny pre nemecký trh, na lipskej burze EEX vystúpila až na 840 eur za MWh. Len tento týždeň zdražela zhruba o 50 percent.

Cena elektriny pre francúzsky trh v priebehu dňa vystúpila až na 1022 eur za MWh, oproti predchádzajúcemu dňu tak vykazovala rast asi o 13 percent. Kontrakt s dodaním v decembri budúceho roka je ale ešte drahší, dostal sa až na 1600 eur za megawatthodinu, čo bola ešte nedávno nepredstaviteľná hodnota, uviedla agentúra AFP.

Cena elektriny na pražskej energetickej burze sa dostala k hranici 750 eur za MWh. Za deň tak vykazovala nárast o viac ako 16 percent, ukazujú údaje na webe Kurzy.cz. Pred rokom boli ceny elektriny ešte relatívne stabilné. Ako pre nemecký, tak aj pre český aj francúzsky trh sa pohybovali okolo 85 eur za megawatthodinu.


Ceny elektriny v poslednej dobe prekonávajú rekordy takmer denne, pretože Rusko pred zimnou vykurovacou sezónou obmedzuje dodávky plynu. Bezprecedentný rast nákladov na energie zvyšuje infláciu a ohrozuje finančnú situáciu spotrebiteľov aj podnikov v celej Európe, uviedla agentúra Bloomberg.

Európske vlády začali kvôli obmedzovaniu spotreby energie pristupovať k drastickým opatreniam. Nemecko zakázalo vonkajšie osvetlenie budov a nariadilo znížiť teplotu vykurovania vnútorných priestorov. V Británii sa regulované účty za energie ľuďom od októbra zvýšia o 80 percent. Umožnil to energetický regulačný úrad Ofgem, ktorý zvýšil cenový strop.

V Českej republike zvažujú vysoké školy kvôli drahým energiám možnosť prejsť v nadchádzajúcej zime na výučbu na diaľku. V stredu česká vláda schválila návrh takzvanej úspornej tarify, ktorá pomôže domácnostiam s vysokými cenami energií. Priemerná výška podpory s energiami bude celkom zhruba 15.000 korún, tento rok z toho dostanú domácnosti asi 4000 korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok