Vypustením splaškov do rieky boli otrávené stovky rýb. Má ísť už o druhý prípad

TA3
25.7.2022 12:34

Nielen vysychajúce vodné toky spôsobujú hromadný úhyn rýb. Vypustením splaškov do rieky Bodianka boli otrávené stovky živočíchov. Má ísť už o druhý prípad na Považí za posledný týždeň. Ryby totiž našli aj v Manínskom potoku, ktorá spadá pod piaty stupeň ochrany. V prípade chráneného územia zistili z odobratých vzoriek až osem násobne prekročené hodnoty dusičnanov. Pre miestny rybársky zväz ide o nevyčísliteľné škody. Uhynuté živočíchy musia pracne vyzbierať a zlikvidovať v kafilérii. Oba prípady už prešetruje inšpekcia životného prostredia.

"Postihli nás katastrofy, pretože nezodpovední ľudia nám momentálne otrovili dva potoky, teraz sa vplyvom sucha znížil prietok. To znamená, že odpadové vody, ktoré išli do potoka sa nestihli zriediť a boli vo vysokej koncentrácii a celý ten úsek, keďže sa nezriedil, prakticky zničil život. Celá naša dvojročná piplavá robota vyšla navnivoč," uviedol Peter Kušnier, hospodár z MsO SRZ Považská Bystrica.

Ďalej dodal, že "ekonomická škoda sa dá vyčísliť, ale škoda na tej prírode, to je nevyčísliteľné".       

Igor Sádecký, ktorý je dobrovoľníkom pre CHKO Strážovské Vrchy tiež neskrýva svoje rozhorčenie."Ľudia si nevedia uvedomiť hodnotu tých našich riek a bez rozmýšľania si vypúšťajú žumpy priamo do rieky."

Témy: Ryby

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok