Majstrovstvá v atletike prinášajú aj prekvapenia, štafetu ovládli Kanaďania a Američanky

TA3 TASR
24.7.2022 11:51

Víťazmi štafety na 4x100 m sa na atletickom svetovom šampionáte v Eugene stali prekvapujúco Kanaďania a Američanky. Kanaďania vo finále zdolali favorizovaných Američanov a domáce bežkyne prekvapujúco predbehli Jamajčanky.

Bronzoví Briti

Tretí skončili v štafete mužov Briti. Štvorica Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney a Andre De Grasse zabehla svetový výkon roka 37,48 s. Američania obsadili v Eugene kompletné stupne víťazov na stovke i dvojstovke, no v tímovej súťaži získali iba striebro. Štvorica Christian Coleman, Noah Lyles, Elijah Hall a Marvin Bracy zaostala za víťazmi o sedem stotín sekundy. 

O víťazstvo prišli domáci predovšetkým na poslednej predávke, pred ktorou viedli, no Hall, ktorý na MS štartoval iba v štafete, nepredal kolík ideálne Bracymu. V závere tak mohol reprezentáciu javorového listu posunúť do čela úradujúci olympijský šampión na 200 m Andre De Grasse, ktorého v Eugene trápilo zranenie. Na stovke obsadil až 20. miesto a na dvojnásobnú trať ani nenastúpil.

Američania do finále nenominovali šampióna zo stovky Freda Kerleyho, ktorý dostal v semifinále na 200 m kŕč a nepostúpil do finále. Kanaďania triumfovali v krátkej štafete prvýkrát od domáceho šampionátu v Edmontone v roku 1997.

Jamajčanky nestačili na Američanky

Američanky vybojovali zlato vo svetovom výkone roka 41,14 s. Vo finále prekvapujúco zdolali Jamajčanky, ktorým nepomohla ani účasť všetkých troch medailistiek z individuálnej súťaže stovky v tíme a so stratou štyroch stotín sekundy získali striebro. Bronz pripadol Nemkám v čase 42,03.

Víťazné kvarteto Melissa Jeffersonová, Abby Steinerová, Jenna Prandiniová a Twanisha Terryová viedlo v pretekoch od úvodu. Zlatá z trate 200 m v Eugene Shericka Jacksonová na záverečnom úseku mohutne doťahovala, no Twanisha Terryová, ktorá v individuálnych pretekoch nepostúpila do finále a obsadila na stovke 11. priečku, svoju úlohu finišmanky zvládla. Američanky sa vrátili na trón krátkej štafety po piatich rokoch, naposledy triumfovali na MS 2017 v Londýne.

Peters obhájil titul

Oštepár z Grenady Anderson Peters obhájil titul majstra sveta. Jeho najdlhší hod mal hodnotu 90,54 m. Striebro získal úradujúci olympijský šampión Níradž Čopra z Indie za 88,13, z bronzu sa tešil Jakub Vadlejch, ktorý výkonom 88,09 zaistil prvý cenný kov pre Českú republiku v Eugene.

Peters potvrdil post lídra svetových tabuliek a už v úvodných dvoch hodoch prehodil hranicu 90 m (90,21 a 90,46). Víťaz tohtoročného mítingu PTS v Šamoríne potom predviedol najlepší výkon v záverečnej sérii, keď už mal prvenstvo isté. Čopra pridal do zbierky druhú medailu z významných podujatí, pričom v Eugene hodil o viac ako pol metra ďalej ako pred rokom pri zlate v Tokiu. Vadlejch vybojoval tretiu medailu v kariére, po striebrach v Tokiu a na MS 2017 v Londýne.

Reprezentant Portugalska Pedro Pablo Pichardo triumfoval v trojskoku mužov. Zvíťazil vo svetovom výkone roka 17,95 m. Striebro vybojoval pre Burkinu Faso Hugues Fabrice Zango výkonom 17,55, bronz pre Čínu Ču Ja-ming za 17,31. Úradujúci olympijský šampión predviedol víťazný skok už v prvej sérii a aj nasledujúce dva boli dlhšie ako najdlhší pokus Zanga (17,92 a 17,57). Do zbierky pridal prvú medailu z MS. Afričan doplnil kolekciu o tretí cenný kov z významných podujatí, pred rokom v Tokiu a aj v Dauhe 2019 na MS získal bronz. Číňan si pripísal prvý úspech v kariére.

Kenský atlét Emmanuel Kipkurui Korir triumfoval v behu na 800 m. Úradujúci olympijský šampión zabehol čas 1:43,71 min. Druhý skončil Alžírčan Djamel Sedjati výkonom 1:44,14, po bronz si dobehol Kanaďan Marco Arop za 1:44,28. Pre oboch to bol prvý medailový úspech z významných podujatí.

Majsterkou sveta v behu na 5000 m sa stala Gudaf Tsegayová z Etiópie časom 14:46,29 min. Na podujatí získala druhú medailu, keď už na trati 1500 m získala striebro. V kariére vybojovala prvé zlato z vrcholných podujatí. Na druhom mieste dobehla Keňanka Beatrice Chebetová za 14:46,75 a mohla sa tešiť z prvého úspechu v seniorskej kategórii. Tretia priečka patrila Etiópčanke Dawit Seyaumovej časom 14:47,36, ktorá sa doteraz prepracovala na pódium iba na halových MS 2016 v Portlande, kde získala striebro na trati 1500 m.

Kanaďan Damian Warner musel odstúpiť v desaťboji z prvej pozície. Olympijský šampión z Tokia nedokončil pre zranenie stehenného svalu piatu disciplínu, beh na 400 m. Po prvom dni súťaže vedie Ayden Owens-Delarme z Portorika výkonom 4606 bodov. Druhý je Kanaďan Pierre Lepage s 4485 bodmi, tretiu priečku obsadil Američan Zachary Ziemek (4469).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok