Mexiko vydá Amerike známeho drogového bosa. Čelí trestu za zabitie agenta FBI

TA3 TASR
16.7.2022 08:41

Mexické ozbrojené zložky v piatok zadržali neslávne známeho drogového bosa Rafaela Cara Quintera, ktorý je obvinený z vraždy agenta amerických federálnych úradov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa mexického námorníctva, ktorý si želal byť nemenovaný.

Mexiko vydá Amerike známeho drogového bosa. Čelí trestu za zabitie agenta FBI
Twitter/Reuters

Žiadne ďalšie podrobnosti o jeho zadržaní neboli bezprostredne k dispozícii. Quintera zatkli v roku 1985 a odsúdili na 40 rokov väzenia za únos a zabitie agenta amerického protidrogového úradu Enriqueho "Kikiho" Camarenu. Sudca však v roku 2013 rozhodol o jeho prepustení na základe pochybení v súdnom procese. Tento verdikt neskôr zrušil mexický najvyšší súd, Quintero sa už ale v tej dobe skrýval.

Bývalý zakladateľ kartelu Guadalajara sa odvtedy vrátil k obchodovaniu s drogami a rozpútal krvavé boje o územie v severomexickom štáte Sonora. Drogový bos je na zozname desiatich najhľadanejších osôb amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie a na jeho dolapenie bola vypísaná odmena 20 miliónov dolárov.

Quintera bol koncom sedemdesiatych rokov bol jedným z hlavných dodávateľov heroínu, kokaínu a marihuany do Spojených štátov. Tie ho obviňujú z únosu, mučenia a vraždy agenta Camarenu. Mexický súd medzičasom schválil jeho vydanie do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok