Našu ekonomiku potiahne Volvo. Pomôže štátnej kase, vytvorí aj nové pracovné miesta

Horváth Andrej / TA3
9.7.2022 12:30

Motor našej ekonomiky posilní ďalšia automobilka. Volvo prinesie tisícky pracovných miest a miliardovú investíciu. Analytici ministerstva financií vyrátali, že hrubý domáci produkt Slovenska tým ročne narastie o takmer jeden a pol percenta. Závisieť to ale bude aj od toho, či fabrika zamestná domácich alebo cudzincov.

Volvo je už piatou automobilkou, ktorá bude mať závod na Slovensku. Ročne plánuje vyrobiť štvrť milióna elektromobilov. Analytici už majú predstavu, aký to bude mať dopad na štátnu kasu. Naša ekonomika si po spustení závodu a nábehu dodávateľských firiem pripíše ročne približne miliardu a pol eur. „Celkový príspevok tejto investície by sa mohol pohybovať vo výške 1,3% HDP,“ vysvetlil Daniel Dujava z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Volvo u nás vytvorí 3 300 pracovných miest. Dopad automobilky na ekonomický rast bude ale závisieť od aj toho, či zamestná Slovákov, alebo ľudí zo zahraničia. Problém je, že naše firmy už teraz pociťujú nedostatok pracovnej sily. „Pravdepodobne tam bude oveľa vyššia miera automatizácie a robotizácie. Treba tam vyššiu kvalifikáciu. Bude to veľká výzva pre Slovensko, najmä pre východné,“ myslí si Mário Lelovský, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

Automobilka bude vyrábať na Slovensku vozidlá na elektronický pohon, ktoré sú budúcnosťou. Nejde tak len o bežnú montážnu linku, ale o centrum vývoja nových technológií. Ideálom by bol aj príchod výrobcu batérií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok