Bývalý japonský premiér Šinzó Abe je po atentáte nažive. Je však vo veľmi vážnom stave

TA3 TASR
8.7.2022 08:27

Súčasný predseda japonskej vlády Fumio Kišida vyhlásil, že expremiér Šinzó Abe, ktorého v piatok postrelili, je "vo veľmi vážnom stave". Informovala o tom agentúra AFP.

Kišida označil streľbu na Abeho za "absolútne neodpustiteľný" čin a dodal, že sa modlí za to, aby prežil. "Je to barbarský čin počas volebnej kampane, ktorá je základom demokracie," povedal. "Tento čin čo najdôraznejšie odsudzujem," zdôraznil.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v piatok v súvislosti s postrelením dlhoročného spojenca Washingtonu Abeho znepokojenie a smútok. "Je to veľmi, veľmi smutný okamih," povedal Blinken novinárom na stretnutí šéfov diplomacie skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Dodal, že Spojené štáty sú z tohto incidentu "hlboko zarmútené a znepokojené".

Šok zo streľby na bývalého predsedu japonskej vlády tlmočil aj thajský premiér Prajut Čanóčchá. Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj novinárom v Bangkoku povedal, že Čanóčchá a Abe "sú priateľmi a majú pomerne blízky vzťah". "Hlboké znepokojenie" z tohto násilného skutku vyjadril aj indický premiér Naréndra Módí.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok