Trump chcel zvrátiť výsledok volieb z roku 2020. Naliehal na svojho viceprezidenta

TA3 ČTK
16.6.2022 23:28

Bývalý americký prezident Donald Trump naliehal na svojho viceprezidenta Mikea Penca, aby zvrátil výsledok prezidentských volieb z roku 2020, aj keď mu bolo opakovane povedané, že Pence na to nemá právomoc, uviedli dnes Penceovi poradcovia pred zvláštnym výborom, ktorý vyšetruje útok Trumpových stúpencov na sídlo Kongresu zo 6. januára 2021.

Donald Trump
TASR/AP

Spravodajský web ABC News dnes zverejnil fotografiu, na ktorej je Pence s rodinou v miestnosti, kam bol evakuovaný po vpáde výtržníkov do Kapitolu. Niektorí v dave pritom skandovali, že by Pence mal byť obesený, pripomína web.

Trumpovi priaznivci vtrhli do sídla Kongresu vo Washingtone 6. januára 2021. Zákonodarcovia sa tam v ten deň zišli, aby formálne potvrdili volebné víťazstvo Joea Bidena. Pence zasadnutiu predsedal. Násilný dav chcel potvrdeniu výsledku zabrániť. Útok na Kapitol si vyžiadal niekoľko úmrtí, 140 zranených policajtov a zdržal potvrdenie Bidenovho víťazstva o niekoľko hodín. Doteraz bolo podľa agentúry Reuters zatknutých a obvinených viac ako 840 ľudí.

Nátlak pokračoval

Osobitný vyšetrovací výbor Snemovne reprezentantov uviedol, že Trumpov nátlak pokračoval, hoci vo voľbách porazený prezident vedel, že násilný dav jeho priaznivcov ohrozuje Kapitol.

Deväťčlenný výbor využil prvé tri z najmenej šiestich verejných vypočutí, ktoré sa očakávajú tento mesiac, na to, aby predložil dôkazy, že Trumpove snahy zvrátiť volebnú porážku predstavovali nezákonné konanie, ktoré ďaleko presahuje rámec normálnej politiky.

"Mike Pence povedal nie. Odolal nátlaku. Vedel, že je to nezákonné. Vedel, že je to zlé," povedal predseda výboru demokrat Bennie Thompson. "Táto odvaha ho vystavila obrovskému nebezpečenstvu," dodal.

Plán by porušil zákon

Marc Short, ktorý bol Pencovým personálnym šéfom, vo výpovedi uviedol, že Pence Trumpovi mnohokrát povedal, že nemá právomoc zastaviť potvrdenie výsledku volieb. Pencov právnik Gregory Jacob poznamenal, že hlavný zástanca tejto teórie, externý právnik John Eastman, dva dni pred útokom na Kapitol pred Trumpom priznal, že jeho plán, aby Pence zastavil potvrdenie výsledku, by porušil zákon. 

Niekdajší federálny sudca Michael Luttig, ktorý tiež radil Pencovi, uviedol, že uposlúchnutie Trumpovej výzvy nepotvrdiť výsledok volieb by vyvolalo revolúciu a ústavnú krízu.

Trump opakovane odmietol pochybenia a opakuje nepravdivé tvrdenia, že prehral iba v dôsledku rozsiahlych volebných podvodov, ktoré pomohli Bidenovi. Bývalý prezident a mnoho jeho stúpencov, vrátane mnohých republikánskych kongresmanov, označujú prácu osobitného vyšetrovacieho výboru za politický hon na čarodejnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok