Gazprom výrazne znížil maximálny objem dodávok plynovodom Nord Stream 1

TA3 ČTK
15.6.2022 16:13

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom znovu znížila maximálny objem dodávok plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka, a to na 67 miliónov kubických metrov denne. Opatrenie bude platiť od štvrtkového rána a firma ho opäť zdôvodnila oneskoreniami pri oprave zariadenia, informovala agentúra DPA.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre export ruského plynu do Európskej únie, obvykle je schopný prepravovať 167 miliónov kubických metrov plynu denne. Správa o opätovnom obmedzení prepravnej kapacity viedla k ďalšiemu rastu cien plynu v Európe. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn pre európsky trh s dodaním v júli vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku si okolo 16:00 SELČ pripisovala cez 15 percent a pohybovala blízko 112 eur za megawatthodinu (MWh).

V utorok Gazprom obmedzil prepravnú kapacitu plynovodu o 40 percent, respektíve na maximálnych 100 miliónov kubických metrov plynu denne. Opatrenie zdôvodnil oneskorením návratu zariadenia, ktoré bolo zaslané nemeckej firme Siemens na opravu. Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck však tento krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Nové opatrenie znižuje dodávky o ďalších 33 percent. Nemecký úrad pre reguláciu energetických sietí uviedol, že vyhodnocuje možné dôsledky tohto opatrenia. Dodal však, že dodávky plynu v Nemecku zostávajú zabezpečené.

Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Paralelne s plynovodom s ním vedie aj novo dokončený plynovod Nord Stream 2. Nemecko ale kvôli ruskej invázii sprevádzkovanie tohto projektu zablokovalo.

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa tento rok skomplikovala v dôsledku ruského útoku na Ukrajinu. Gazprom v máji oznámil, že už nebude môcť vyvážať plyn do Európskej únie potrubím Jamal cez Poľsko. Zdôvodnil to ruskými sankciami na firmu EuRoPol GAZ, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu Jamal. Ten vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka.

Talianska energetická spoločnosť Eni oznámila, že objem zemného plynu prepravovaného z Ruska do Talianska v stredu klesol oproti utorku asi o 15 percent. Gazprom svojho talianskeho partnera o znížení objemu informoval, dôvody ale neoznámil, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok