Voľby v Japonsku podľa odhadov vyhral expremiér Abe

SITA
16.12.2012 13:40

Japonská opozičná Liberálno-demokratická strana (LDS) zvíťazila podľa povolebných odhadov v sobotňajších parlamentných voľbách. Strana bývalého premiéra Šinzu Abeho, ktorá bola v krajine pri moci dlhé roky, získala podľa médií 275 až 310 kresiel v 480-člennom parlamente.

Voľby v Japonsku podľa odhadov vyhral expremiér Abe
SITA

Demokratická strana Japonska súčasného premiéra Jošihika Noda, ktorá sa dostala k moci po voľbách v roku 2009, získala len 55 až 77 kresiel. Strana Komeito, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane koaličným partnerom, bude mať 27 až 35 poslancov v dolnej komore parlamentu. Abeho vládna koalícia by tak mohla mať až dvojtretinovú väčšinu.

Expremiér Abe tak bude môcť presadiť svoje radikálne ekonomické reformy zamerané na boj proti finančnej kríze ako aj tvrdšiu zahraničnú politiku, najmä čo sa týka územných sporov s Čínou. "Vybudujeme pevnejšie základy sociálneho programu, ktoré prispejú k rozvoju regionálnych ekonomík a prinesú obnovenie severovýchodu krajiny postihnutého tsunami," povedal pred voľbami Abe. Ustanovujúca schôdza poslaneckej snemovne by sa mohla konať už 26. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok