Tak takto?!: Ideme stavať nové nemocnice za stovky miliónov, pritom ani v tých už existujúcich dnes nemá kto robiť

TA3
11.4.2022 09:32

V situácii, keď lekári hrozia štrajkom, odmietajú nadčasy, sú pripravení podať výpovede a tvrdia, že na našich operačných sálach nemá kto operovať, lebo chýbajú ľudia, sa stále hovorí aj o peniazoch z plánu obnovy. Ten bol koncipovaný ako obnova po pandemickej kríze a riešiť mal zdravotnícku infraštruktúru.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

Utečenecká kríza je náporom pre slovenské zdravotníctvo. Jeho služby teraz bude potrebovať oveľa viac pacientov, než sa kedy plánovalo či očakávalo. V systéme však stále chýbajú ľudia aj peniaze.

Medzi ministerstvom financií a ministerstvom zdravotníctva sa podpísalo memorandum o porozumení, ktorým sa majú riadiť pravidlá dofinancovania. Minister financií Igor Matovič deklaruje, že do zdravotníctva "naleje" 365 miliónov, čo by znamenalo milión eur denne. Experti však hovoria o tom, že reálne sa dá očakávať sotva stomiliónová injekcia.

Kto bude robiť v nových nemocniciach, ak sa vôbec nejaké nemocnice z plánu obnovy stihnú postaviť, lebo stále platí, že posledná vystavená faktúra za postavenú nemocnicu musí odísť do 30. júna 2026? A čo bude, ak peniaze nevyčerpáme?

O komplikovanej situácii v zdravotníctve bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hostkou Anky Žitnej bude analytička a bývalá šéfka Implementačnej jednotky Úradu vlády Miriama Letovanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok