Na Veľkú noc si priplatíme. Potraviny zdraželi o desať percent, vystrelili aj ceny palív

TA3
9.4.2022 18:58

Veľká noc nás tento rok vyjde draho. Potraviny totiž stoja o desať percent viac ako vlani. Najviac to pocítime pri nákupe zeleniny, margarínu či rastlinného oleja. Prievan v peňaženke budú mať aj tí, ktorí pôjdu na rodinnú návštevu autom.

Veľká Noc klope na dvere a k nej patrí aj stôl plný dobrôt, ako sú koláče, údené mäso či zemiakový šalát. Kto však bude nakupovať potraviny, toho zabolí peňaženka. „Ak sme vlani zaplatili 100 eur, teraz to bude 110 eur, ale nákup bude rovnaký,“ povedala analytička Eva Sadovská z Wood and Company.

Výrazne drahšie bude veľkonočné pečenie. Litrová fľaša repkového oleja stojí v priemere dve eurá 40 centov, čo je o tretinu viac ako vlani. Ani margarín nie je lacný, jeho cena stúpla o 40 percent. Na dražobu v obchodoch sa sťažujú aj zákazníci.

Poriadne si priplatia nielen gazdinky pri nákupe potravín, ale aj tí, ktorí pôjdu autom na rodinnú návštevu. Palivá sú totiž rekordne drahé. Liter nafty aj benzínu stojí viac než euro 70 centov. „Ak natankujeme plnú nádrž benzínu, zaplatíme 85 eur, čo je o 18 eur viac ako vlani," vysvetlila analytička Jana Glasová z 365.bank.

Za palivá či potraviny platíme viac, lebo výrazne zdraželi suroviny na burzách. Reč je napríklad o pšenici či rope. Ich ceny vytlačila nahor pandémia, ktorá prerušila dodávky surovín, ale aj vojna na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok