Dominanty Bratislavy sa rozsvietia domodra. Slovensko si tak pripomenie viaceré výročia

TA3 TASR
4.4.2022 15:52

Viaceré dominanty Bratislavy sa v pondelok večer rozsvietia domodra pri príležitosti 73. výročia založenia Severoatlantickej aliancie. Slovensko si akciou súčasne pripomenie aj 18. výročie svojho vstupu do Aliancie.

Bratislava hrad centrum Staré mesto ilu 1140px (SITA/Ján Slovák)
SITA/Ján Slovák

"Členstvom v NATO Slovensko získalo tie najlepšie bezpečnostné záruky. To znamená 29 ďalších štátov pripravených prísť nás v prípade potreby kedykoľvek brániť. Pri pohľade na vojnu na Ukrajine môžeme povedať, že spoľahnúť sa na túto kolektívnu obranu nebolo nikdy dôležitejšie ako dnes," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Pri príležitosti založenia NATO sa v Bratislave namodro rozsvieti Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Palugyayov palác, Národná banka Slovenska a vyhliadková veža UFO na Moste SNP. Domodra sa tiež zafarbia ikonické budovy v Prahe, Bukurešti, Bruseli a iných európskych metropolách.

"Za to, že sme sa stali modernou a vyspelou krajinou, vďačíme aj ochrane, ktorú nám NATO poskytuje už 18 rokov. Som preto veľmi rád, že toto všetko si môžeme dnes symbolicky pripomenúť aj vysvietením ikonických budov v Bratislave modrou farbou, ktorá je pre Alianciu typická. Vnímam to ako jasné vyjadrenie toho, kam patríme a aké hodnoty vyznávame," doplnil Korčok.

Aliancia vznikla presne pred 73 rokmi, keď 12 štátov 4. apríla 1949 podpísalo takzvanú Washingtonskú zmluvu. V súčasnosti zabezpečuje bezpečnosť viac ako miliardy ľudí v 30 krajinách.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok