Ani kvapka alkoholu. Súčasťou vojny na Ukrajine je suchý zákon, namiesto piva vyrábajú Molotovov koktail

TA3/hm ČTK
4.4.2022 15:50

Súčasťou vojnového stavu, ktorý platí na Ukrajine, je i "suchý zákon", ktorý znemožnil prevádzku pivovaru v Ľvove. Ten však premenil svoje aktivity, aby pomohol vojnovému úsiliu od prvého dňa ruskej invázie.

pivo 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Píše o tom agentúra EFE. Hlavnými aktivitami pivovaru Pravda, v ktorého areáli sa nachádza aj reštaurácia či kultúrna sála, sa stala výroba zápalných fliaš, varenia jedla pre utečencov či predaj tričiek, z ktorého výťažok pôjde na podporu ukrajinskej armády. Pred vojnou pivovar patril k populárnym miestam stretávania sa v Ľvove.

Nie pivo, ale Molotovov koktail

"Cítim, že našou povinnosťou je teraz pomáhať ľuďom, ktorí prichádzajú do Ľvova, pretože z ich domovov zostali len trosky," povedal manažér pre vzťahy s verejnosťou pivovaru Taras Maselko. "Musíme robiť, čo je v našich silách, aby sme im pomohli, sú to tiež Ukrajinci. A nikto nevie, čo bude zajtra," dodal.

V prvých dňoch vojny zamestnanci pivovaru využili zásoby sklených fliaš pre výrobu Molotovových koktailov. Tie potom poskytli domobrane, ktorú tvoria rezervisti a dobrovoľníci, a ktorá chráni sídla úradov a strategickú infraštruktúru. "Za menej ako týždeň sme vyrobili 2000 Molotovových koktailov, viac ako bolo treba. Teraz sme výrobu zastavili," povedal Maselko, zatiaľ čo ukazuje pár desiatok fliaš, ktoré si nechali na ochranu pivovaru. Fľaše majú stále etiketu najslávnejšieho piva, ktoré v Pravde varili, s názvom "Putin Ču**k". 

Súbežne s výrobou zápalných fliaš v kuchyniach pivovaru pripravovali jedlo pre tisíce utečencov, ktorí prichádzajú do Ľvova z miest, ktoré vojna viac postihla. Mnohí pokračujú ďalej do Poľska, vyše 200-tisíc ľudí však v metropole západnej Ukrajiny zostalo a zaplnilo školy, internáty či štadióny a športové zariadenia. "Nikto nevie, čo sa stane zajtra. Myslím, že je teraz dôležité sa snažiť udržať funkčnú ekonomiku. Platiť dane, nájom, vyplácať mzdy, to je to, čo krajina potrebuje," uviedol Maselko.

Desaťtisíce porcií denne

Dvadsaťdeväťročný Alex skôr pracoval na oddelení franchisingu. V posledných dvoch týždňoch sa však celý deň venuje príprave sendvičov. Vyše 2000 zamestnancov pivovaru v Ľvove a ďalších 1000 vo zvyšku Ukrajiny priložilo ruku k dielu a začalo vykonávať aj inú prácu, než na ktorú boli zvyknutí. Ide o činnosti, ktoré Ukrajina uprostred vojnového konfliktu s Ruskom potrebuje.

"Myslím, že všetci musia urobiť, čo je možné, aby prispeli k tejto národnej snahe. Moho ľudí bolo zabitých, zranených alebo prišli o priateľov či príbuzných. Jedlo by malo byť to posledné, o čo by sa mali starať," uviedol Alex pri pauze od krájania syru.

Pre 49-ročnú Oksanu práca zostala bez väčších zmien. Riadi kuchynu reštaurácie v pivovare, kde 15 ľudí pod jej velením pripravuje výdatné a lákavé jedlá zo zeleniny, ryže a mäsa. V prvých týždňoch bola ich výroba skromná a pokrývala konkrétne objednávky. Teraz sa však pivovar pridal k projektu mimovládnej organizácie World Kitchen Program a vďaka logistickej pomoci z kuchyne pivovaru Pravda odchádza asi 27-tisíc porcií jedla denne.

"Myslím, že pre nás Ukrajincov nie je novinkou táto súdržnosť a vzájomná pomoc. Nie je novinkou, že sme sa všetci pridali k obrane našich miest a našej krajiny," uviedla Oksana, ktorá je hrdá na svoju prácu v pivovare a všeobecne na celoštátnu odozvu na ruskú agresiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok