Messi dal už 88 gólov, Brazília aj Zambia spochybňujú jeho rekord

SITA, TA3
12.12.2012 23:06

Argentínsky zakončovateľ v službách španielskeho futbalového klubu FC Barcelona Lionel Messi dvakrát skóroval v stredajšom stretnutí osemfinále Španielskeho kráľovského pohára na pôde Córdoby a upravil svoje gólové konto v aktuálnom kalendárnom roku na 88 presných zásahov.

Messi dal už 88 gólov, Brazília aj Zambia spochybňujú jeho rekord
SITA

Fenomenálny Argentínčan sa strelecky presadil v 11. a 74. minúte duelu a zabezpečil víťazstvo Kataláncov 2:0. Messi v nedeľu v ligovom stretnutí na pôde Betisu Sevilla prekonal taktiež dvojgólovým predstavením rekordný zápis Nemca Gerda Müllera v počte gólov za jeden kalendárny rok. Bývalý nemecký zakončovateľ nastrieľal v roku 1972 v drese Bayernu Mníchov a reprezentácie 85 gólov.

Po jeho úspechu sa však objavili hlasy, ktoré tvrdia, že Messimu rekord nepatrí. Jeho prvenstvo spochybnili v Zambii i Brazílii. Predstavitelia Flamenga tvrdia, že držiteľom rekordu je ich bývalý hráč a hviezda brazílskeho futbalu Zico. Stredopoliar Zico mal podľa klubového historika streliť v roku 1979 presne 89 gólov - 81 presných zásahov v drese Flamenga, 7 za brazílsku reprezentáciu a jeden v prípravnom stretnutí.

"Messi nezlepšil rekord," vyhlásil historik klubu Bruno Lucena a dodal: "Ak by Zico hral celý rok, istotne by skóroval aj viac ako stokrát." Zico v roku 1979 niekoľko mesiacov nehral pre zranenie.

Ďalším adeptom na rekord je vraj Zambijčan Godfrey Chitalu. Ten vraj v roku 1972 skóroval až 107-krát a predstavitelia Zambijskej futbalovej asociácie (FAZ) sa chystajú podať oficiálnu sťažnosť proti tvrdeniam o Messiho primáte. Informáciu v stredu priniesli viaceré európske médiá na čele s nemeckým Kickerom a anglickým Guardianom.

"FAZ disponuje dôkazmi, že Chitalu dal v roku 1972 viac gólov. Tento rekordný zápis však nemá zaznamenaný Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Na celom svete sa hovorí o Messiho rekorde, ale Godfreyho zápis nie je predmetom diskusie. Zostavili sme nezávislý tím, ktorý zdokumentuje archívy. Potom sa obrátime na Africkú futbalovú konfederáciu a FIFA a požiadame ich, aby opravili zápisy. Rekordérom je Afričan - Godfrey Chitalu," uviedol hovorca FAZ.

Chitalu pôsobil ako hráč najdlhšie v klube Kabwe Warriors, vo veku 45 rokov zahynul pri leteckom nešťastí národného tímu Zambie neďaleko Gabonu. V tom čase bol trénerom reprezentačného výberu svojej rodnej krajiny. Rekord v počte strelených gólov za kalendárny rok mal údajne dosiahnuť v štyroch rôznych domácich súťažiach a v drese reprezentácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok