Zabúdate na čistenie čajníka? Aké zdravotné problémy vám hrozia?

TA3/bd
23.3.2022 16:00

Čajová kanvica slúži zvyčajne len na varenie vody na čaj. Preto by sa mohlo zdať, že jej údržba prakticky spočíva len vo vypláchnutí a čistenie nie je potrebné. Avšak, nie je to pravda. Aj čajová kanvica potrebuje pravidelné čistenie.

Zabúdate na čistenie čajníka? Aké zdravotné problémy vám hrozia?
Pexels

To najmenej, čo je potrebné urobiť je vyliať prebytočnú vodu a opláchnuť kanvicu tečúcou vodou. Inak sa môžu vnútri hromadiť minerály a bude treba vnútro kanvice často odvápňovať. Ak vám doteraz neprišlo dôležité vašu kanvicu na čaj umývať, tu je návod, ako na to a čo vám hrozí, ak to zanedbáte. Je viacero dôvodov, pre ktoré by ste mali čajník pravidelne umývať. Ochránite svoje zdravie pred baktériami a tiež váš čaj bude chutiť oveľa lepšie. 

1. Vplyv na chuť čaju

Ak ste milovníkom čaju a vaša čajová kanvica je „v službe“ veľmi často, jej čistenie je naozaj dôležité. Chuť čaju môže výrazne negatívne ovplyvniť nedostatočne vyčistený čajník. Keď je kanvica plná usadených minerálov, čaj bude mať pravdepodobne nepríjemnú kovovú pachuť. Pre dokonalú chuť čaju je preto dôležité, aby ste vašu kanvicu udržiavali čistú. Ešte častejšie umývanie a dôslednejšia údržba je potrebná, ak v čajníku nevaríte len čistú vodu ale aj čajové lístky, alebo ak je súčasťou kanvice sitko na čaj. Zostatky čajových lístkov a zvyšnej vody môžu spôsobiť tvorbu plesní či baktérií. A to určite nechcete piť. 

caj Pexels

2. Nahromadené minerály

Iste ste si všimli, že vo varných kanviciach, čajníkoch a podobných nádobách, kde sa často varí voda, dochádza k usádzaniu vodného kameňa. Odstraňovanie vodného kameňa je bežnou údržbou týchto nádob a platí to aj pre čajové kanvice. V kanvici sa postupne môžu hromadiť minerály ako uhličitan vápenatý a vodný kameň, pri veľmi tvrdej vode dokonca aj horčík. Tieto usadeniny ovplyvňujú chuť čaju a navyše tiež skracujú životnosť čajníka. Hromadením minerálov môže dôjsť aj ku korózií. Pre zdravie by však vodný kameň nemal predstavovať zásadné riziko. 

3. Ložisko baktérií

Nikdy by ste nemali nechávať v čajovej kanvici vodu nazvyš. Prebytočnú vodu je potrebné vyliať. Niektorí ľudia nechávajú v kanviciach a čajníkoch zvyšnú vodu, ktorú následne použijú znova. Takáto odstáta voda podporuje rast baktérií prenášaných vodou, ktoré by mohli spôsobiť rôzne ochorenia. Vylievanie prebytočnej vody a pravidelné čistenie kanvice pomáha predchádzať množeniu baktérií

caj Pexels

Ako vyčistiť kanvicu na čaj

Väčšina čajových kanvíc sa nemôže umývať v umývačke riadu a treba ich čistiť ručne. Najskôr si pozrite pokyny na čistenie od výrobcu konkrétne vášho typu kanvice. Bežne by vám ale malo stačiť vyčistenie mäkkou hubkou na riad, saponátom a horúcou vodou. Po umytí nechajte kanvicu dôkladne preschnúť na vzduchu. 

Pravidelne treba odstraňovať aj prípadný nahromadený vodný kameň. Na to možno použiť roztok vody a octu v pomere 1:1. Tento roztok nalejte do kanvice a nechajte pôsobiť cez noc. Na druhý deň vyčistite vnútro kanvice od vodného kameňa. Dôkladne ju opláchnite, nalejte doplna čistú vodu a nechajte túto vodu prevariť. Následne vodu vylejte, kanvicu ešte opláchnite a nechajte vyschnúť. 

Ako často umývať kanvicu na čaj

Frekvencia umývania čajovej kanvice môže závisieť od viacerých faktorov – najmä od toho, ako často ju používate a či je vo vašej oblasti tvrdá voda. Odporúča sa kanvicu opláchnuť po každom použití a nenechávať v nej zvyšnú vodu. Pred odložením by kanvica jednoducho mala byť čistá a suchá. Vodný kameň odstraňujte podľa potreby (jeho hromadenie závisí hlavne od tvrdosti vody).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok