Najlepším futbalistom roka sa stal Milan Škriniar, obhájil prvenstvo z minulého roka

TA3 TASR
22.3.2022 22:49

Najlepším futbalistom Slovenska za rok 2021 sa stal obranca Milan Škriniar z Interu Miláno. V 29. ročníku tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu obhájil prvenstvá z minulého i predminulého roka.

Najlepším futbalistom roka sa stal Milan Škriniar, obhájil prvenstvo z minulého roka
TASR/Jaroslav Novák

Cenu získal už tretíkrát

Cenu Jána Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, získal 27-ročný obranca tretíkrát za sebou. Na druhom mieste skončil stredopoliar a rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík, ktorý si minulý rok obliekal dresy IFK Göteborg aj Trabzonsporu. Tretie miesto obsadil ďalší stredopoliar Juraj Kucka, ktorý po konci minulej sezóny prestúpil z Parmy do Watfordu. O poradí v ankete rozhodlo hlasovaním 33 odborníkov, popredných trénerov a zástupcov médií. Medzi desiatimi finalistami na víťaza prestížnej ankety figurovali opäť výlučne legionári.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 22. ročníku ankety Tomáš Suslov z FC Groningen. Devätnásťročný ofenzívny stredopoliar uspel vo finále v konkurencii Jakuba Kadáka z AS Trenčín, na poste vystriedal minuloročného víťaza Dávida Strelca a stal sa celkovo osemnástym víťazom ankety v tejto kategórii.

Výsledky 29. ročníka ankety slávnostne vyhlásili v utorok na galavečere v šamorínskom X-bionic Hotel. Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, keďže si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pred prípravnými zápasmi v Nórsku a s Fínskom v Španielsku.

Bývalý hráč Žiliny či Sampdorie Janov

Škriniar, bývalý hráč Žiliny či Sampdorie Janov, je v poradí len štrnásty futbalista, ktorý figuruje na čestnej listine víťazov. Po Dušanovi Tittelovi a Marekovi Hamšíkovi sa stal iba tretím mužom, ktorý v ankete získal tzv. "čistý hetrik", teda ju opanoval trikrát za sebou. O jeden triumf viac má Martin Škrtel, ten sa tešil v rokoch 2007, 2008, 2011 a 2012. V hlasovaní nazbieral o 49 bodov viac ako druhý Hamšík a o 125 bodov viac ako tretí Kucka.

Na konte má v ankete aj dve druhé miesta. Škriniar sa minulý rok s Interom tešil zo zisku talianskeho Scudetta. V desiatke boli opäť dvaja brankári, siedmy skončil Martin Dúbravka (Newcastle) a desiaty Marek Rodák (Fulham). To sa v histórii ankety stalo doteraz len štyrikrát, no tretíkrát za sebou. Na štvrtej pozícii sa umiestnil stredopoliar Stanislav Lobotka z SSC Neapol (137), na piatej obranca pražskej Sparty Dávid Hancko (128). Šiesty skončil krídelník Ivan Schranz zo Slavie Praha (103), ôsmy stredopoliar Ondrej Duda z 1. FC Kolín (83) a deviaty obranca Herthy Berlín Peter Pekarík (75).

Najlepším hráčom Fortuna ligy sa stal Vladimír Weiss ml. zo Slovana Bratislava (45 bodov), druhý skončil András Schäfer (DAC Dunajská Streda) a tretí bol Martin Škrtel zo Spartaka Trnava (29 bodov). Weiss na tróne nahradil maďarského stredopoliara Zsolta Kalmára (DAC Dunajská Streda).

Najlepším trénerom Vladimír Weiss st.

Najlepším trénerom sa stal a Cenu Jozefa Vengloša obhájil Vladimír Weiss st. so 64 bodmi. Päťdesiatsedemročný kouč bratislavského Slovana sa trénerom roka stal štvrtýkrát v kariére. Prvé dva triumfy si pripísal ako hlavný kouč Slovenska, pred rokom slávil úspech za prácu na lavičke Gruzínska. Druhý skončil s odstupom len troch bodov Michal Gašparík z Trnavy a tretí bol Pavol Staňo, bývalý kouč MŠK Žilina (23 b.).

Futbalistkou roka sa jubilejný desiatykrát v kariére stala 30-ročná Dominika Škorvánková z Montpellieru, na tróne pre kráľovnú vystriedala Máriu Korenčiovú, brankárka Levante obsadila druhú priečku.

V Šamoríne tiež uviedli päť nových mien do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF), sú nimi in memoriam Imrich Stacho a Ferdinand Daučík, ktorých doplnili Ján švehlík, Jozef Barmoš a Ján Kozák. Cenu fanúšikov získal takisto Milan Škriniar, tešil sa už štvrtýkrát, čím prekonal Martina Škrtela.

Výsledky 29. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu:
Najlepší futbalista 2021, Cena Jána Popluhára
1. Milan Škriniar (Inter Miláno) 318 bodov, 2. Marek Hamšík (IFK Göteborg/Trabzonspor) 269, 3. Juraj Kucka (FC Parma/GC Watford) 193, 4. Stanislav Lobotka (SSC Neapol) 137, 5. Dávid Hancko (Sparta Praha) 128, 6. Ivan Schranz (FK Jablonec/Slavia Praha) 103, 7. Martin Dúbravka (Newcastle United) 100, 8. Ondrej Duda (1. FC Kolín) 83, 9. Peter Pekarík (Hertha Berlín) 75, 10. Marek Rodák (FC Fulham) 60

ďalšie poradie: 11. Martin Valjent (RCD Mallorca) 48 bodov, 12. Tomáš Suslov (FC Groningen) 44, 13. Albert Rusnák (Real Salt Lake City) 42, 14. Lukáš Haraslín (Sparta Praha/Sassuolo) 40, 15. Matúš Bero (Vitesse Arnhem), 16. Ľubomír Šatka (Lech Poznaň) a Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava) po 20, 18. Martin Škrtel (Spartak Trnava) 15, 19. Patrik Hrošovský (KRC Gent) 10, 20. David Strelec (Spezia/Slovan Bratislava) 7, 21. Dušan Kuciak (Lechia Gdansk) 6, 22. Róbert Boženík (Fortuna Düsseldorf/Feyenoord Rotterdam) 5, 23. Jakub Hromada (Slavia Praha) a Róbert Mak (Ferencváros Budapešť) po 4, 25. Ladislav Almási (Baník Ostrava) a László Bénes (Borussia Mönchengladbach/FC Augsburg) po 3, 27. Martin Koscelník (Slovan Liberec) po 1

Najlepší futbalista do 21 rokov 2021, Cena Petra Dubovského
1. Tomáš Suslov (FC Groningen) 21, 2. Jakub Kadák (AS Trenčín) 6
ďalšie poradie: 3. Sebastián Kóša (Spartak Trnava) 2, 4. Gabriel Halabrín (FC Senica), Denis Potoma (ŠKF Sereď), Peter Pokorný (RB Salzburg), David Strelec (Spezia/Slovan) po 1

Najlepšia futbalistka 2021
1. Dominika Škorvánková (Montpellier) 230, 2. Mária Korenčiová (Levante) 221, 3. Patrícia Hmírová (Apollon Ladies) 179

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok