Toto ste o štikútaní nevedeli: Poznáme babské rady, ako zastaviť čkanie

TA3/zm
22.3.2022 16:00

Štikútanie je veľmi bežná, ale o to nepríjemnejšia vec. Najznámejším trikom, ako čkanie zastaviť, je zadržať dych. Funguje však naozaj? A ako inak sa dá ešte proti tejto nepríjemnosti bojovať?

Toto ste o štikútaní nevedeli: Poznáme babské rady, ako zastaviť čkanie
Profimedia

Čkanie je vlastne mimovoľný kŕč odohrávajúci sa v bránici, ktorému nedokážeme veľmi zabrániť. Bránica je hlavný sval dýchania, ktorý oddeľuje vnútorné orgány a hrudný kôš. Kým vaše okolie sa pri typickom zvuku štikútania pobaví, vám to dvakrát príjemné určite nie je. Dá sa tomu predchádzať, aj štikútanie rýchlo zastaviť.

Korenisté jedlá aj bublinkové nápoje

Štikútanie sa dostaví, keď niečím podráždite nervy bránite, a to niečo môže byť napríklad korenisté a pikantné jedlo. Ak máte sklony často čkať, odpozorujte si, či nie je príčinou práve strava. Dobre vám dokonca nemusia urobiť ani sýtené nápoje, dlhší záchvat smiechu alebo dokonca zľaknutie.

Práve smiech či preľaknutie sú situácie, pri ktorých sa vám zmení dýchanie. A to stojí za smiešnymi zvukmi oveľa častejšie ako strava. Výraz nadýchnuť sa do bránice ste už určite počuli a paradoxom je, že vzduch bránicu nedráždi, ale jeho nedostatok áno. Ak teda dýchate plytko a nepravidelne, opäť to môže byť dôvod, prečo sa dostaví štikútanie. Aj preto sa hovorí, že pomôže zadržať dych, aby sa vnútorné orgány v podstate reštartovali. Nie je to však jediná babská rada, ako zastaviť čkanie. Toto sú ďalšie.

Triky s dýchaním

Väčšina babských rád, ako štikútanie zastaviť, súvisí s rôznymi technikami dýchania. Najznámejšie je spomínané zadržanie dychu, ale skúsiť môžete aj zrýchliť dych, podobne ako to robia psy. Takisto za pokus stojí urobiť drep a v tejto pozícii dych zadržať. A to stále nie je všetko. Zaberá vraj aj dýchanie do papierového vrecúška alebo do dlaní, ak momentálne žiadne nemáte po ruke.  

Štikútanie zastaví jedlo

Podľa ďalších rád starých materí funguje aj niektorá poživeň a nápoje. Tak napríklad čkanie má zastaviť pohár vlažnej vody s citrónovou šťavou, pol pohára teplého mlieka so slamkou alebo dúšok šťavy zo zaváraných uhoriek. Z jedla sa odporúča požuť kôrku z chleba, lyžička medu alebo kocka cukru poliata Alpou.

Kuriózne triky na čkanie

Ak nič z toho nezaberá, ostávajú vám ešte bizarnejšie spôsoby. Ťažko povedať, či fungujú, no ak vás čkanie trápi dlhšie ako 10 minút, organizmus dokáže byť z toho taký vyčerpaný, že by ste urobili čokoľvek. Aj tieto smiešne rady. Napríklad uhryznite sa do bruška malíčku. Alebo poskakujte na ľavej nohe a hlavu pritom nakloňte doprava. Nahlas si zaspievajte, pri tom sa okolie pobaví obzvlášť, najmä ak váš song sem-tam preruší čkanie. A napokon je babskou radou ešte zahryznúť sa do lyžičky... Možno tieto skvelé rady fungujú práve na tom princípe, že sa rozosejete, čím zmeníte frekvenciu dýchaniu, a čkanie skutočne prestane.

Témy: nápoj Rada
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok