Skúmali množstvo drog v odpadových vodách. V rebríčku je Bratislava aj mesto na Považí

TA3/hm ČTK
19.3.2022 09:00

Množstvo pervitínu v českých odpadových vodách je zďaleka najvyššie v Európe. Vyplýva to aspoň zo štúdie Európskeho monitorovacieho strediska pre drogy a drogovú závislosť, ktorá analyzovala odpadové vody v približne 80 mestách 25 európskych krajín. V prípade pervitínu obsadili české mestá dokonca prvých päť priečok za rok 2021.

kokaín
TASR/AP (ilu)

Podľa národného protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila to nie je prekvapivé, pretože pervitín je v Česku na rozdiel od iných štátov tradičná droga. "Niet o tom pochýb. Zatiaľ čo väčšina Európy má ako hlavnú drogu heroín, u nás je to tradične pervitín, a to aj vďaka domácej výrobe," povedal o výsledkoch štúdie Českej tlačovej agentúre Vobořil. 

Dodal, že v počte takzvaných problémových užívateľov, teda závislých, je Česko pod európskym priemerom. Koordinátor podotkol, že heroín je drahší ako pervitín, užíva sa aj viackrát za deň, riziko trestnej činnosti a infekčných chorôb je vyššie.

Pervitín

"Pervitín ale nie je žiadna selanka. Je to veľmi riziková látka. Človek nespí, chudne, nemá chuť na jedlo a stráca energiu. Nie je potom schopný študovať či pracovať," dodal koordinátor. Štúdia zisťovala stopy kokaínu, konope, pervitínu či extázy v odpadových vodách. Pervitín, kokaín a extáza patria medzi stimulačné drogy. Heroín je tlmiaci opiát.

Najvyššie množstvo metamfetamínu (účinná látka v pervitíne, inak tiež crystalu) sa našlo v Ostrave (684 miligramov na 1000 ľudí na deň), nasledované Brnom (546 mg), Českými Budejovicami (507 mg), Karlovými Varmi (339 mg) a Prahou (329 mg). V ďalších českých mestách sa merania neuskutočnili. S odstupom za mestami v Česku skončila lotyšská Riga (226 mg), Bratislava (187 mg) a Piešťany (151 mg).

Konope

Do prvej päťky sa niektoré z českých miest dostali ešte v množstve nájdených pozostatkov konope v odpadových vodách, keď v tejto kategórii na piatom mieste skončili Karlove Vary (123 mg). Jasne prvá bola Barcelona (456 mg) nasledovaná Amsterdamom (158 mg). 

kokaín Nemecko 1140 px (TASR/AP) TASR/AP (ilustračné)

Kokaín

Najviac stôp po kokaíne sa zase našlo v belgických Antverpách (1582 mg), švajčiarskom St. Gallen (1137 mg) a Amsterdame (887 mg). Z českých miest bola najvyššie Praha (240 mg) na 30. pozícii.

Amfetamín a extáza

Na prvých priečkach neboli české mestá ani ak ide o amfetamín a extázu. Pri amfetamíne bol celkovo prvý holandský Eindhoven (805 mg) a z českých miest Ostrava (77 mg) na 20. pozícii. Pri extáze bol najvyššie Amsterdam (125 mg), Praha (27 mg) bola ako prvá z českých miest na 17. mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok