Červený kríž upozorňuje na nedostatky humanitárnych koridorov. Jedna z trás viedla k zamínovanej ceste

TA3 TASR
7.3.2022 14:43

Medzinárodný výbor Červeného kríža v pondelok upozornil na nedostatky v oblasti humanitárnych koridorov v okolí ukrajinského mesta Mariupoľ. Jedna z trás viedla k ceste, ktorá bola zamínovaná.

Ukrajina Mariupol ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Riaditeľ operácií MVČK Dominik Stillhart obe bojujúce strany vyzval, aby sa okamžite dohodli na presných trasách a časoch pre osoby, ktoré sa sa usilujú v bezpečí opustiť krajinu. Doterajšie dohody boli podľa Stillharta prijaté len vo všeobecnosti; podľa riaditeľa operácií MVČK však majú nedostatky v oblasti presnosti.

MVČK sa už niekoľko dní usiluje pomôcť pri evakuácii civilistov, ktorí chcú odísť z Mariupola, napísal Stillhart na Twitteri. Jeho organizácia v nedeľu zverejnila sériu príspevkov, v ktorých potvrdila, že pokus o evakuáciu civilistov z tohto mesta na juhovýchode Ukrajiny opäť nebol úspešný.

Tím MVČK v Mariupole bol podľa riaditeľových slov v nedeľu pripravený na odchod aj napriek nejasnostiam v oblasti dohôd. "Hneď, ako sa dostali na prvé kontrolné stanovište, zistili, že cesta, ktorú im vyznačili, bola v skutočnosti zamínovaná," povedal Stillhart. Rusko v pondelok oznámilo, že otvára humanitárne koridory vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu. Niektoré koridory vedú do Bieloruska alebo Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok