V Belfaste znova došlo k zrážkam

TASR
8.12.2012 10:03

V severoírskej metropole Belfaste došlo v noci na dnes znova k zrážkam v spore okolo vyvesovania britskej vlajky. Podľa polície utrpelo zranenia najmenej osem jej príslušníkov, tri osoby zatkli, uviedla agentúra DPA.

V Belfaste znova došlo k zrážkam
SITA

Muž v dodávkovom vozidle sa na jednom mieste pokúsil preraziť dav protestujúcich, ktorý blokoval križovatku. Výtržnosti hlásili aj z ďalších častí Belfastu, kde podpálili viacero áut, informovala BBC.
Pri sérii protestov v iných mestách Severného Írska nehlásili žiadne incidenty. Dnes je do centra Belfastu zvolaná veľká demonštrácia.

V posledných dňoch už v provincii došlo viackrát k zrážkam, v ktorých proti sebe stoja probritskí protestanti a proírski katolíci. Nárast násilností prišiel po rozhodnutí mestskej správy Belfastu o tom, že britskú vlajku na radnici nevyvesia denne, ale len pri osobitných príležitostiach. Probritskí lojalisti následne spustili protesty a okrem iného podpálili kanceláriu menšej strany snažiacej sa o zmierenie v regióne.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v piatok na krátkej návšteve Belfastu odsúdila opätovné nepokoje a vyzvala na ukončenie násilností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok