Vodcovia separatistov na východe Ukrajiny oznámili, že evakuujú civilistov do Ruska

TA3 TASR
18.2.2022 15:29

Vodca separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny Denis Pušilin v piatok oznámil, že povstalecké úrady začnú v tento deň evakuovať civilistov do Ruska. Aj vodca separatistov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike Leonid Pasečnik vyzval v piatok obyvateľov, aby sa evakuovali do Ruska. Práve v tomto období silnejú obavy z rusko-ukrajinského konfliktu veľkých rozmerov a zhoršuje sa aj kríza medzi Ruskom a Západom.

Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Od dneška sa organizuje hromadný centralizovaný odchod obyvateľstva do Ruskej federácie. Ženy, deti a seniori sú určení na evakuáciu ako prví," uviedol Pušilin vo videoodkaze na sociálnej sieti Telegram. Pušilin obvinil Kyjev z plánovania bezprostredného útoku na separatistické územia podporované Moskvou.

"Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v blízkej budúcnosti vydá rozkaz svojim vojakom, aby spustili útok," dodal Pušilin. Vodca neuznávanej DĽR povedal, že ruské úrady a susedná juhoruská Rostovská oblasť sú pripravené prijať civilistov a už pre nich pripravili "hostiteľské miesta".

"Aby sme zabránili civilným obetiam, vyzývam obyvateľov republiky..., aby čo najskôr odišli do Ruskej federácie," uviedol vo vyhlásení líder neuznanej LĽR Pasečnik.

Pušilin zároveň oznámil, že povstalecké úrady sú v "stave neustálej bojovej pohotovosti" a sú schopné civilistov ochrániť. Vyzval však ľudí, aby sa riadili pokynmi úradov a spolupracovali pri evakuácii. "Dočasný útek ochráni život a zdravie vás aj vašich príbuzných," doplnil.

Obaja vodcovia proruských separatistov, podporovaných Moskvou, nariadili evakuáciu v čase, keď silnejú obavy z konfliktu veľkých rozmerov na východe Ukrajiny. Západ tvrdí, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu, napriek tomu, že Moskva vyhlasuje, že stiahla časť z vyše 100-tisíc zhromaždených vojakov od ukrajinských hraníc. Západní lídri tiež upozorňujú, že Rusko môže použiť dezinformácie ako zámienku na to, aby mohlo podniknúť útok na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok